Fondul Monetar International (FMI) a anuntat ca a supraevaluat nevoile de finantare externa ale unor tari din Europa de Est, in cadrul unui raport recent, in mare parte din cauza unor erori de calcul, si ca va publica in curand datele corectate, relateaza Reuters.
Problema vizeaza un tabel inclus de FMI in raportul de stabilitate financiara mondiala publicat pe 21 aprilie, ce arata ca multe tari din Europa de Est au mari nevoi de finantare.

FMI a subliniat acest fapt ca o ingrijorare, pentru ca multe tari est-europene depind de bancile din Europa Occidentala pentru finantare, iar criza financiara mondiala a afectat creditarea. Deteriorarea conditiilor de finantare din Europa emergenta ar putea majora problemele bancare din Europa de Vest, a aratat FMI, transmite NewsIn.

Nu s-a mentionat cat de semnificativa va fi revizuirea FMI. "Suntem in curs de revizuire a cifrelor legate de nevoile de finantare ale tarilor listate in tabel. Urmeaza sa publicam in curand cifrele corectate", a declarat Simonetta Nardin, purtatoare de cuvant a FMI.

FMI a spus ca supraevaluarea a fost cauzata de erori de calcul, desi in cazul Cehiei cifra publicata initial era rezultatul unei greseli de tipografie.

"Regretam aceste erori si vom revizui procedurile interne ale FMI potrivit lectiilor invatate", a mai precizat Nardin.

Analistii grupului financiar olandez ING detectasera erori in datele Fondului Monetar International (FMI) legate de datoria externa pe termen scurt a unor tari din regiune, in care nivelul acesteia era supraestimat pentru state precum Polonia si Cehia.

Datele gresite anuntate de ING se refereau la raportul dintre datoria externa pe termen scurt si rezervele valutare. FMI a anuntat un raport de 236% pentru Cehia, in loc de 89%, cat este nivelul real, de 210% pentru Estonia, in loc de 132%, si 208% pentru Ucraina, in loc de 116%.

Luna trecuta, FMI si-a coborat previziunile de crestere pentru multe tari din Europa de Est, din cauza crizei creditelor, reducerii cererii si scaderii preturilor la energie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri