Problema vizeaza un tabel inclus de FMI in raportul de stabilitate financiara mondiala publicat pe 21 aprilie, ce arata ca multe tari din Europa de Est au mari nevoi de finantare.

FMI a subliniat acest fapt ca o ingrijorare, pentru ca multe tari est-europene depind de bancile din Europa Occidentala pentru finantare, iar criza financiara mondiala a afectat creditarea. Deteriorarea conditiilor de finantare din Europa emergenta ar putea majora problemele bancare din Europa de Vest, a aratat FMI, transmite NewsIn.

Nu s-a mentionat cat de semnificativa va fi revizuirea FMI. "Suntem in curs de revizuire a cifrelor legate de nevoile de finantare ale tarilor listate in tabel. Urmeaza sa publicam in curand cifrele corectate", a declarat Simonetta Nardin, purtatoare de cuvant a FMI.

FMI a spus ca supraevaluarea a fost cauzata de erori de calcul, desi in cazul Cehiei cifra publicata initial era rezultatul unei greseli de tipografie.

"Regretam aceste erori si vom revizui procedurile interne ale FMI potrivit lectiilor invatate", a mai precizat Nardin.

Analistii grupului financiar olandez ING detectasera erori in datele Fondului Monetar International (FMI) legate de datoria externa pe termen scurt a unor tari din regiune, in care nivelul acesteia era supraestimat pentru state precum Polonia si Cehia.

Datele gresite anuntate de ING se refereau la raportul dintre datoria externa pe termen scurt si rezervele valutare. FMI a anuntat un raport de 236% pentru Cehia, in loc de 89%, cat este nivelul real, de 210% pentru Estonia, in loc de 132%, si 208% pentru Ucraina, in loc de 116%.

Luna trecuta, FMI si-a coborat previziunile de crestere pentru multe tari din Europa de Est, din cauza crizei creditelor, reducerii cererii si scaderii preturilor la energie.