Dobanzile au crescut in octombrie cu 6 puncte procentuale, la un nivel record de 18%, conditie impusa de Fondul Monetar International (FMI) la negocierea unui pachet de salvare, a carui valoare a depasit in cele din urma 10 miliarde dolari.

Coborarea de 2,5 puncte procentuale a depasit estimarile, analistii sustinand ca acesta este un semnal ca banca centrala prevede o incetinire a inflatiei in urmatoarele luni.

"Economia va avea nevoie de o politica monetara cat mai relaxata, cu conditia ca rata de schimb sa nu fie destabilizata de reducerea dobanzii", a declarat Mats Olausson, analist in cadrul SEB, potrivit NewsIn.

Banca centrala este supusa presiunilor de a ajuta economia prin coborarea dobanzii cheie, insa va avea grija sa respecte acordul cu FMI, a recizat un alt analist.

Islanda a fost una dintre tarile cel mai grav afectate de criza mondiala, ce a dus anul trecut la prabusirea sistemului financiar. Guvernul a fost nevoit sa preia principalele banci ale tarii si sa introduca un control valutar.

Statul a intrat in recesiune in ultimul trimestru din 2008, desi economia a crescut cu o rata anuala de 0,3%. Produsul intern brut (PIB) a scazut cu 0,9% in al patrulea trimestru, fata de intervalul anterior. Islanda a intrat astfel in recesiune la sfarsitul anului, dupa ce economia se comprimase cu 3,4% in al treilea trimestru.

Anual, economia statului nordic a crescut cu 0,3%, datorita unei cresteri cu 7,1% a exporturilor, combinata cu o scadere cu 18% a importurilor. Cresterea este net inferioara celei de 5,5% de anul trecut, potrivit datelor revizuite.