Astfel, institutia cu sediul la Frankfurt a coborat dobanda de politica monetara la 1%, un nou nivel minim record, miscare anticipata de majoritatea analistilor, informeaza NewsIn.

"Hotararea de fata aduce, in total, scaderile decise din 8 octombrie 2008 si pana in prezent ale dobanzii cheie a zonei euro la 3,25 puncte procentuale", a spus, in cadrul conferintei de presa desfasurata dupa sedinta de politica monetara a BCE, presedintele Trichet.

Trichet a estimat ca nivelul actual al dobanzii cheie este "adecvat" in prezent, dar ca ar putea fi coborat in continuare, conform AFP.

In plus, in afara deciziei de relaxare a politicii monetare, consiliul guvernatorilor a decis sa consolideze sistemul de sustinere a creditarii si "in continuitate si conformitate cu deciziile luate din octombrie 2008, BCE va conduce operatiuni de refinantare pe termen lung, pentru a furniza lichiditati, cu o maturitate de 12 luni", a adaugat Jean-Claude Trichet.

BCE a decis, in principiu, ca va cumpara obligatiuni denominate in euro emise in zona euro, detaliile urmand a fi anuntate dupa sedinta consiliului guvernatorilor din 4 iunie, a mai spus Trichet.

AFP precizeaza, de asemenea, ca BCE va cumpara obligatiuni de circa 60 miliarde euro, masura neconventionala ce vizeaza stimularea economiei.

Banca Europeana de Investitii (BEI) va deveni contraparte eligibila in operatiunile de politica monetara ale zonei euro, decizia urmand sa intre in vigoare din 8 iulie si, in conformitate cu aceleasi conditii ca orice alta contraparte.

"Deciziile au fost luate pentru a incuraja bancile sa mentina si extinda creditarea clientilor, sa contribuie la imbunatatirea lichiditatilor de pe piata si sa faciliteze conditiile de finantare pentru banci si intreprinderi", a mai precizat seful Bancii Centrale Europene.

Hotararile BCE iau in considerare asteptarile ca preturile sa evolueze in continuare sub influenta ieftinirii semnificative a marfurilor si a scaderii accentuate a activitatii economice din zona euro si din lume.

"Ultimele statistici si informatii sugereaza ca exista semnale foarte slabe de stabilizare, dupa un trimestru intai care a fost semnificativ mai slab fata de asteptari", a mai spus Trichet.