Fondul Monetar International (FMI) si-a redus la jumate estimarile privind cresterea economica a statelor din Golf, la 1,3% in 2009, in contextul in care economia primilor trei mari exportatori de petrol, printre care si Arabia Saudita, se comprima din cauza crizei.

FMI, care anuntase in februarie ca statele din Golf ar putea avea o crestere economica de 3,5% anul acesta, a avertizat asupra riscurilor reprezentate de mentinerea pretului petrolului la un nivel scazut si de deteriorarea continua a activelor bancare din cauza expunerii la piata imobiliara slaba, informeaza NewsIn.

Cresterea economica in Orientul Mijlociu si Asia Centrala ar putea incetini la 2,5% anul acesta, de la 6% in 2008, a anuntat FMI intr-un raport asupra economiei regionale.

"Regiunea va fi afectata la fel ca si restul statelor, dar totusi la un nivel mai scazut", a declarat Masood Ahmed, director al departamentului FMI pentru Orientul Mijlociu si Asia Centrala.

"Acest lucru se intampla mai ales pentru ca exportatorii de petrol isi folosesc rezervele pentru protejarea propriilor economii, ceea ce afecteaza restul regiunii", a mai spus acesta.

Statele din Golf, printre care si Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Qatar, Oman si Bahrain, au fost afectate sever de ieftinirea puternica a petrolului, dupa ce atinsese nivelul record de aproape 150 dolari/baril, vara trecuta.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Dupa ani de criza, economia Greciei incepe din nou sa respire