Economia Letoniei s-a comprimat cu 18% in termeni anuali, in primul trimestru, Produsul Intern Brut (PIB) fiind afectat de cea mai severa recesiune de la colapsul fostei Uniuni Sovietice, potrivit datelor publicate ieri.
Anul trecut, fostul "tigru baltic" a beneficiat de un ajutor de 7,5 miliarde dolari, in contextul in care economia a intrat intr-o recesiune care s-a accelerat de atunci. Oficialii incearca sa negocieze cu creditorii un deficit bugetar mai mare pentru 2009 si spera ca statul va continua sa primeasca fonduri, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Datele oficiului de statistica, oferite ca estimari intr-un comunicat, depasesc asteptarile analistilor chestionati de Reuters, care mizau pe o scadere cu 16,2% a PIB-ului. In primul trimestru din 2008, PIB-ul Letoniei a crescut cu 0,5%.

"Activitatea din sectoarele de prelucrare si servicii a continuat sa scada in primul trimestru din 2009", a aratat biroul de statistica.

Letonia ar putea avea nevoie de inca un ajutor
de un miliard de euro de la Comisia Europeana sau statele membre pentru a combate efectele crizei.

In sectorul industrial, productia a scazut cu 22%, comertul de retail cu 25%, iar activitatea din sectorul hotelier si al restaurantelor cu 34%.

La sfarsitul lunii aprilie, premierul leton, Valdis Dombrovskis, a anuntat ca vrea sa modifice conditiile stabilite cu Fondul Monetar International (FMI) si cu Uniunea Europeana pentru salvarea economiei, din cauza agravarii situatiei din piata interna.

Tigrul Baltic este un termen care se referă la oricare dintre cele trei state baltice – Estonia, Letonia şi Lituania – în perioada lor de boom economic, care a început după anul 2000 şi a continuat pana anul trecut.

Produsul intern brut (PIB) al Estoniei va scadea cu 14-16% in primul trimestru, perioada ce ar putea sa reprezinte apogeul recesiunii, a estimat recent un oficial al ministerului de finante.

"Avand in vedere datele aparute recent, se pare ca PIB-ul din primul triemstru va scadea cu 14-16%", a declarat Andrus Saalik, seful departamentului macroeconomic din cadrul ministerului.

"Totodata, observam semne de stabilizare. Am putea sa fim deja la capatul declinului in primul trimestru", a adaugat acesta. In a doua jumatate se va inregistra, de asemenea, o scadere a PIB-ului, insa nu la fel de accentuata ca in prima jumatate, a precizat Saalik.

Letonia, fost stat sovietic devenit membru al Uniunii Europene in 2004, s-a confruntat cu mari probleme economice, dupa o perioada de crestere economica record.

Deficitul bugetar al Letoniei va fi de peste 7% din PIB, in loc de 5% cat a cerut FMI, chiar daca reduce cheltuielile publice cu 40%, a anuntat recent guvernul de la Riga, care a precizat, pentru prima oara, ca va taia si cheltuielile sociale.

Vanzarile Dacia au scazut in Letonia cu peste 90% in primul trimestru


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri