Bugetul, aprobat cu 201 de voturi pentru si 166 impotriva, vizeaza reducerea deficitului public ungar sub 3% din PIB si relansarea economiei. Bajnai a impus adoptarea acestor masuri drept o conditie pentru a accepta postul.

Reforma introduce si o noua taxa de 18% pe produsele alimentare de baza, precum painea si laptele, dar si pe incalzire. In plus, accizele la tigari, alcool si carburanti vor ajunge la 6%, fata de 5% in prezent, anunta NewsIn.

Batranii nu vor mai primi "a treisprezecea pensie", dar le va fi acordata o prima atunci cand cresterea economica va depasi 3% si cand deficitul public va scadea sub pragul vizat. In plus, varsta de pensionare va creste cu cate sase luni pe an incepand din 2012, pentru a atinge 65 de ani, fata de 62 in prezent.

Pe de alta parte, insa, taxele sociale platite de angajatori vor fi reduse la 27%, de la 33%.
In 2009, guvernul prevede o scadere a PIB-ului cu 6%, iar o intoarcere modesta a cresterii economice va avea loc abia in 2011, potrivit estimarilor.

Gordon Bajnai, in varsta de 41 de ani, fost ministru al economiei, a devenit la mijlocul lunii aprilie premier, urmandu-i socialistului Ferenc Gyurcsany, care a renuntat deoarece nu a reusit sa impuna masurile de austeritate necesare. Noul sef al Guvernul a impus drept conditie pentru a accepta functia ca Parlamentul sa voteze aceste masuri "dureroase", dar necesare din punctul sau de vedere, pentru a evita ca aceasta tara, afectata grav de criza financiara, sa intre in faliment. Ungaria a evitat prabusirea sistemului sau financiar numai datorita unui ajutor masiv din partea institutiilor internationale.