Parlamentul ungar a votat un buget care prevede mai multe cresteri de impozite, printre care marirea taxei pe valoare adaugata (TVA) de la 20% la 25%, dar si o reducere a pensiilor, conform programului de austeritate promovat de noul premier Gordon Bajnai, relateaza AFP.
Bugetul, aprobat cu 201 de voturi pentru si 166 impotriva, vizeaza reducerea deficitului public ungar sub 3% din PIB si relansarea economiei. Bajnai a impus adoptarea acestor masuri drept o conditie pentru a accepta postul.

Reforma introduce si o noua taxa de 18% pe produsele alimentare de baza, precum painea si laptele, dar si pe incalzire. In plus, accizele la tigari, alcool si carburanti vor ajunge la 6%, fata de 5% in prezent, anunta NewsIn.

Batranii nu vor mai primi "a treisprezecea pensie", dar le va fi acordata o prima atunci cand cresterea economica va depasi 3% si cand deficitul public va scadea sub pragul vizat. In plus, varsta de pensionare va creste cu cate sase luni pe an incepand din 2012, pentru a atinge 65 de ani, fata de 62 in prezent.

Pe de alta parte, insa, taxele sociale platite de angajatori vor fi reduse la 27%, de la 33%.
In 2009, guvernul prevede o scadere a PIB-ului cu 6%, iar o intoarcere modesta a cresterii economice va avea loc abia in 2011, potrivit estimarilor.

Gordon Bajnai, in varsta de 41 de ani, fost ministru al economiei, a devenit la mijlocul lunii aprilie premier, urmandu-i socialistului Ferenc Gyurcsany, care a renuntat deoarece nu a reusit sa impuna masurile de austeritate necesare. Noul sef al Guvernul a impus drept conditie pentru a accepta functia ca Parlamentul sa voteze aceste masuri "dureroase", dar necesare din punctul sau de vedere, pentru a evita ca aceasta tara, afectata grav de criza financiara, sa intre in faliment. Ungaria a evitat prabusirea sistemului sau financiar numai datorita unui ajutor masiv din partea institutiilor internationale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri