"Credeam ca februarie va fi cea mai severa luna, iar cifrele au confirmat acest lucru", a declarat Vladimir Pikora, analist in cadrul companiei Next Finance din Praga, declarandu-se "optimist" in ceea ce priveste cel de-al doilea semestru, anunta NewsIn.

Productia industriala din Cehia a scazut cu 17% in martie, fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce scazuse cu 23,4% in februarie, potrivit cifrelor oficiale.

De asemenea, in ultimele zile, Polonia, Ungaria si Slovacia au inregistrat o temperare a scaderii indicatorului industrial.

Potrivit lui David Marek, un analist al companiei Patria Finance din Praga, cele patru state foste comuniste din grupul Visegrad se diferentiaza de statele din Balcani sau tarile baltice, "care au propriile lor probleme din cauza imprumuturilor in valuta".

Dintre cele patru state, Ungaria a fost sever afectata de criza economica mondiala, dar in martie, productia industriala a urcat cu 4,3%, dupa ce scazuse cu 4,1% in februarie, potrivit unor date preliminare. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, productia industriala a scazut in martie cu 15,6% si cu 25,4% in februarie.

In Slovacia, productia industriala a scazut cu 18% in martie, fata de martie 2008, in timp ce in februarie a scazut cu 25,6% si cu 30,9% in ianuarie.

"Polonia este o exceptie, pentru ca depinde mai putin de exporturi, iar productia industriala a scazut, astfel, mai putin", a mai spus Pikor. Astfel, productia industtriala a scazut cu o rata anuala de 10,8% in martie si de 12,4% in februarie, fata de anul trecut.

Statele membre ale grupului de la Visegrad "au economii deschise ce reflecta evolutia economiilor puternice", a spus analistul Juraj Valachy, analist in cadrul companiei Tatra Banka din Bratislava.

"Exista in mod cert un factor comun: situatia din zona euro si imbunatatirea activitatii economice din Germania", a mai spus Marek.

Reprezentantii bancilor centrale din G10, cele mai puternic industrializate 10 state, sunt de parere ca economia mondiala se apropie de un moment cheie. "In ceea ce priveste cresterea economica, ne apropiem de un punct de inflexiune", a declarat Jean-Claude Trichet, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE).

Industria statelor din grupul Visegrad depinde semnificativ de productia auto, care a beneficiat recent de prime de casare initiate de o serie de guverne europene pentru relansarea economiei.

Aceste prime au permis "o revenire remarcabila" a exporturilor auto catre Germania, a mai spus Pikor, ceea ce a dus la ameliorarea balantei comerciale in Cehia si Ungaria.