Cresterile din ultimele doua luni de pe pietele financiare globale au avut la baza asteptarile unei reveniri rapide a economiei, care este extrem de improbabila in opinia laureatului Premiului Nobel pentru economie, Paul Krugman, potrivit Bloomberg.
Speculatiile conform carora pachetele de stimulare economica si reducerea dobanzilor de referinta vor revigora economia lumii au ridicat cu 37% indicele MSCI World, al tuturor actiunilor de pe glob, de la nivelul minim al ultimilor 14 ani, atins in 9 martie. Indicele american S&P 500 s-a apreciat cu 34% in aceeasi perioada.

“Observ ca pietele se asteapta la o revenire rapida a economiei, la o recesiune de tip V, pe care o consider extrem de improbabila. Piata priveste situatia actuala ca pe o recesiune obisnuita, dar nu este cazul in aceste momente”, a declarat Krugman in cadrul unui forum din Shanghai.

Laureatul Premiului Nobel pentru economie in 2008 a scris intr-un editorial, din 16 aprilie, pentru cotidianul New York Times, ca semnele de revenire citate de catre oficialii guvernului american si de catre investitori nu reprezinta decat o “periculoasa autolinistire”.

Fondul Monetar International a anuntat la finalul lunii aprilie ca economia globala se va contracta cu 1,3% in acest an, comparativ cu estimarea de crestere de 0,5% realizata in luna ianuarie.

In schimb, mai mult personalitati cu renume, printre care si miliardarul George Soros, incurajeaza sperantele conform carora economia globala se indreapta spre crestere.

“Scaderea drastica a economiei s-a oprit, iar programele de stimulare a economiei incep sa-si faca vizibile efectele”, sustine Soros.

Afirmatiile miliardarului s-au schimbat, in conditiile in care anul trecut perspectivele legate de piete erau negative. Soros se asteapta ca economia Asiei sa-si revina prima, urmata in scurt timp de catre Statele Unite ale Americii.

De asemenea, George Buckley, economist la Deutsche Bank, spera ca economia Marii Britanii sa inceapa sa creasca din luna aprilie a acestui an. Opinia sa este importanta pe fondul altor comentarii de acest gen venite din partea unor economisti din partea grupului Citi.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri