Moody's a facut referire la cazul Alfa Bank din Ucraina, care a intrat in faliment saptamana trecuta, spunand ca nu este in stare sa cumpere dolari pe piata interbancara, ca sa rascumpere o emisiune de obligatiuni, din cauza limitelor bancii centrale. Alfa Bank a platit 100 milioane dolari inainte de scadenta finala din 11 mai, informeaza NewsIn.

"Un motiv sduplimentar pentru retrogradare este nesiguranta generata de o serie de controale de capital implementate de banca centrala pentru a rationaliza valuta", a declarat vicepresedintele Moody's, Jonathan Schiffer.

"Controalele au contribuit deja la intrarea in incapacitate de plata a unora dintre bancile ucrainene", au mai indicat analistii agentiei de rating, adaugand ca inrautatirea situatiei economice, extinderea creditelor neperformante si controversele politice din apropierea alegerilor prezidentiale au intarziat luarea de decizii, ceea ce a contribuit la coborarea ratingului.

Moody's a precizat, de asemenea, ca perspectiva 'negativa' inseamna ca agentia de evaluare financiara va continua sa monitorizeze capacitatea guvernului si a bancii centrale de a combate criza financiara.