Necesarul de finantare pe termen scurt reprezinta pilonul de baza al stabilitatii economice din regiune, iar economistii si institutiile au facut eforturi sa determine cifrele adecvate.

Stirile ingrijoratoare de la inceputul anului, care au aratat ca bancile vest-europene au imprumutat 1.700 miliarde euro statelor salvate de FMI, ca Ucraina si Ungaria, au agravat o vanzare masiva a activelor din regiune.

Autoritatile de reglementare au replicat, spunand ca temerile sunt exagerate, anunta NewsIn.

Dupa revizuirea estimarilor privind necesarul de finantare pentru Estonia si Cehia in cadrul raportului sau din aprilie, Fondul a revizuit in scadere estimarile sale privind si necesarul de finantare al Poloniei, Ungariei, Lituaniei, Ucrainei si Bulgariei.

Cifrele revizuite au indicat o imbunatatire a situatiei, dar in cazul tuturor tarilor, cu exceptia Cehiei, s-a mentinut un nivel peste 100% din rezerve in ceea ce priveste necesarul de refinantare.

Estimarile au aratat ca Polonia, cea mai mare dintre economiile estice ale Uniunii Europene, trebuie sa refinanteze datorii externe egale cu 141% din rezerve anul acesta, de la un nivel anuntat initial, de 169%.
Necesarul pentru Ungaria, ale carei rezerve au fost majorate de un pachet de salvare de 25,1 miliarde dolari de la FMI, a coborat la 101% din rezerve, de la 171%.

Estimarile privind necesarul Bulgariei au coborat la 132%, de la 188%, al Lituaniei la 204%, de la 245%, iar ale Ucrainei, la 117%, de la 208%.

Anterior, estimarile privind necesarul Cehiei fusesera coborate la 89%. Cele pentru Estonia, insa, revizuite initial in scadere saptamana trecuta, au fost urcate la 346% din rezerve, de la 210%, nivel estimat initial.

FMI a anuntat in 6 mai ca a exagerat estimarile privind necesarul de finantare, mai ales din cauza unor erori de calcul, si ca urma sa publice in curand statisticile corectate.

Rectificarile anuntate nu au fost insotite de nicio explicatie, mai scrie Reuters.

Pentru Romania, FMI estimeaza ca deficitul de cont curent se va cifra la 7,5% din PIB in 2009. Estimarea a fost anuntata anterior si de ministrul de Finante, Gheorghe Pogea. Potrivit calculelor FMI, Romania ar putea avea nevoie in 2009 de refinantari din imprumuturi externe de 127% din rezervele sale.