Produsul intern brut (PIB) al Islandei s-ar putea comprima cu 10,6% in 2009, potrivit datelor publicate marti de ministerul finantelor, revizuite in scadere comparativ cu estimarile din ianuarie de comprimare cu 9,6%.
"Previziunile economice pentru acest an sunt negative", dar in 2011 se va produce o "redresare completa" a economiei, cu o crestere de 5%, dupa 0,5% in 2010, estimeaza ministerul.

Inflatia ar putea fi, in medie, de 10,2% in acest an, dar s-ar putea tempera la circa 3,5% la sfarsitul anului, potrivit estimarilor ministerului, care anticipeaza pentru indicele cresterii preturilor un nivel de 1,6% in 2010 si de 1,9% in 2011, conform NewsIn.

Ministerul finantelor atrage atentia ca scaderea consumului casnic este unul dintre factorii care vor afecta cel mai mult economia in acest an. Consumul casnic ar putea inregistra o scadere cu 24,7%, iar investitiile, cu 36,3%, iar puterea de cumparare ar putea sa se diminueze cu 11,2%, potrivit estimarilor.

Somajul, practic inexistent in Islanda inaintea crizei financiare din toamna trecuta, ar putea atinge un nivel de 9% in 2009, 9,6% in 2010 si 7,5% in 2011. In ianuarie, estimarile privind somajul din acest an anticipau un nivel de 7,8%.
Banca centrala a Islandei a anuntat saptamana trecuta ca a coborat dobanda cheie cu 2,5 puncte procentuale, la 13%, cea de-a treia decizie de relaxare a politicii monetare din ultimele doua luni, in contextul in care economia grav lovita de criza incearca sa se stabilizeze.

Islanda a fost una dintre tarile cel mai grav afectate de criza mondiala, ce a dus anul trecut la prabusirea sistemului financiar. Guvernul a fost nevoit sa preia principalele banci ale tarii si sa introduca un control valutar.
Statul a intrat in recesiune in ultimul trimestru din 2008, desi economia a crescut cu o rata anuala de 0,3%.

Produsul intern brut (PIB) a scazut cu 0,9% in al patrulea trimestru, fata de intervalul anterior. Islanda a intrat astfel in recesiune la sfarsitul anului, dupa ce economia se comprimase cu 3,4% in al treilea trimestru.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si