Banca franco-belgiana Dexia, care era sa intre in faliment in septembrie si a inregistrat anul trecut pierderi de 3,3 miliarde euro, a revenit pe profit in primul trimestru din 2009, afisand un castig net de 251 milioane euro. Profitul din primul trimestru al acestui an este in scadere cu 13,1% fata de aceeasi perioada a anului trecut, dar marcheaza o revenire spectaculoasa fata de ultimele trei luni din 2008, cand banca a inregistrat pierderi de 2,6 miliarde euro.
Impactul crizei financiare s-a redus la 431 milioane euro in primele trei luni din acest an, fata de 3,2 miliarde euro in trimestrul precedent, nivel care includea mai ales pierderea asteptata din vanzarea filialei americane FSA Insurance, care ar urma sa se finalizeze la mijlocul lui iunie, potrivit NewsIn.

Principalele activitati ale Dexia, si anume de finantare a autoritatilor locale si de banca de retail si comerciala, au inregistrat contributii la profit de 198 milioane euro, respectiv 156 milioane euro. Insa divizia de gestiune a activelor si de asigurari a inregistrat o pierdere de 128 milioane euro, in principal ca urmare a scaderii pietelor bursiere.

Banca a cazut victima inghetarii pietei interbancare, de care depindea pentru a se finanta, dupa falimentul Lehman Brothers. Totusi, Dexia sustine ca lichiditatea sa s-a imbunatatit gratie garantiilor oferite in octombrie 2008 de statele belgian, francez si luxemburghez.

Acest ajutor a permis bancii sa obtina finantari pe termen mediu si lung de peste 21 miliarde euro intre ianuarie si aprilie si i-a facilitat accesul la pietele de finantare pe termen scurt, precum si majorarea bazei de depozite, potrivit Dexia.
Rata de solvabilitate a bancii a ajuns la 10,7%.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si