Miscarea luata de Icap vine dupa ce in urma cu un an Deutsche Bank si Credit Suisse au creat primele contracte swap cu acelasi activ suport, un produs financiar ce permite companiilor miniere, producatorilor de fier si investitorilor sa parieze pe fluctuatile pretului minereului de fier.

De asemenea, si Morgan Stanley a adoptat acest nou produs, iar alte firme de brokeraj, printre care se numara Freight Investors Services si London Dry Bulk, isi extind afacerile de la carbune si marfuri la contracte swap cu activ suport minereu de fier.

Derivatele pe minereul de fier au castigat impuls in conditiile in care executivii marilor producatori de minereu nu ajuns la un acord privind pretul anual pentru aceasta marfa.

Negocieri secrete au loc intre Vale of Brazil, Rio Tinto si BHP Billiton si producatorii de fier, printre care se afla Baosteel, China Iron si Steel Association.

Traderii considera ca preturile pe piata de disponibil – atat pentru minereu cat si pentru derivate – ar putea deveni importante daca companiile miniere si cele producatoare de fier nu reusesc sa ajunga la un acord privind pretul din perioada 2009-2010, dupa nereusita din 1 aprilie.

Icap a anuntat ca volatilitate din ultimele 18 luni a pretului minereului de fier pe piata la disponibil a subliniat deficientele sistemului de setare anuala, sistem care nu permitea cumparatorilor si vanzatorilor sa controleze riscurile miscarilor de pret.