Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a revizuit in coborare estimarile privind cererea mondiala de petrol in 2009, prevazand cea mai mare coborare anuala din 1981, in contextul actualei crize financiare, relateaza AFP.
Organizatia internationala, ce reprezinta interesele statelor industrializate, a estimat ca cererea de petrol va atinge anul acesta 83,2 milioane de barili petrol/zi, in scadere cu 2,6 milioane barili petrol/zi fata de nivelul din 2008. In raportul sau din aprilie, AIE estimase ca cererea de petrol va scadea la 83,4 milioane barili petrol/zi.

Agentia explica revenirea asupra estimarilor prin "consumul mai slab decat se astepta, din mai multe regiuni", mai ales in China, Statele Unite, primul consumator energetic din lume, si in Rusia, potrivit NewsIn.

In ceea ce priveste stocurile de energie, AIE estimeaza ca acestea au crescut in aprilie cu 230.000 barili petrol/zi, la 83,6 milioane barili petrol/zi, din cauza actiunilor de reducere a productiei implementate de Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC).

La sfarsitul lui 2008, OPEC redusese productia de petrol cu 4,2 milioane barili petrol/zi. Miercuri, OPEC a anuntat in raportul lunar privind piata petrolului ca cererea va scadea cu 1,57 milioane barili/zi in 2009, la aproximativ 84,03 milioane barili/zi.

Pretul petrolului a atins un nivel record de aproape 150 dolari/baril in iulie 2008, pe fondul asteptarii unei cereri puternice pe piata statelor dezvoltate, pentru ca mai apoi sa scada sub 35 dolari/baril in decembrie, in contextul in care economia mondiala a fost cuprinsa de recesiune.
Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Razboiul petrolului: OPEC castiga! Cine sunt pierzatorii