Economia Germaniei s-a comprimat in primul trimestru din 2009 cu o rata ajustata sezonier de 3,8%, cea mai puternica scadere a produsului intern brut (PIB) din ultimii 40 de ani, din cauza crizei financiare care a afectat exporturile si investitiile.

In al patrulea trimestru din 2008, PIB-ul Germaniei a scazut cu 2,2%, potrivit datelor Oficiului Federal de Statistica. Astfel, economia s-a comprimat in primul trimestru cu cea mai mare rata din 1970, cand datele au inceput sa fie colectate.

Analistii se asteptau la o scadere a PIB-ului cu 3%. De asemenea, acesta este al patrulea trimestru consecutiv in care cea mai mare economie europeana s-a comprimat, situatie fara precedent, potrivit NewsIn.

Guvernul cancelarului Angela Merkel, care estimeaza ca economia se va comprima cu 6% anul acesta, cheltuie 82 miliarde euro pentru temperarea celei mai severe recesiuni de la Al Doilea Razboi Mondial. Unii indicatori arata primele semne de stabilizare economica, in contextul in care comenzile pentru bunurile prelucrate au crescut in martie pentru prima data in ultimele sapte luni.

De asemenea, datele publicate vineri in Franta PIB-ul acesteia a scazut cu 1,2% in primul trimestru din 2009, dupa ce economia se comprimase cu 1,5% in ultimul trimestru din 2008, in timp ce economia Spaniei s-a comprimat in aceeasi perioada cu 1,8%, cea mai puternica rata de scadere a PIB-ului din ultimii 50 de ani.

In Austria, PIB-ul a scazut cu 2,85 in perioada analizata, fata de al patrulea trimestru din 2008, si cu 3,6% fata de aceeasi perioda a anului trecut.

Datele preliminare privind economia Ungariei arata o comprimare a acesteia cu o rata lunara de 2,3% si anuala de 5,8%, arata biroul central de statistica din Budapesta (KSH).Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si