Economia Europei s-a comprimat cu un ritm record in primul trimestru din 2009, in contextul in care companiile au redus productia si numarul angajatilor pentru a face fata celei mai severe incetiniri economice din ultimii 60 de ani.

Produsul intern brut (PIB) al zonei euro, care cuprinde 16 state membre, a scazut cu 2,5% fata de al patrulea trimestru din 2008, cand economia s-a comprimat cu 1,6%, arata datele publicate vineri de biroul de statistica al Uniunii Europene (UE). Astfel, PIB-ul a scazut cu cea mai mare rata din 1995, cand datele au inceput sa fie colectate.

Economistii asteptau ca economia sa se comprime cu 2% in primele trei luni din 2009, informeaza NewsIn.

Cea mai severa recesiune de la Al Doilea Razboi Mondial a afectat exporturile companiilor europene si cererea consumatorilor, fortand intreprinderile sa reduca productia si sa concedieze personal. Si economia germana si italiana s-a comprimat cu un ritm record in primul trimestru, in timp ce PIB-ul Hong Kong-ului a avut cea mai mare scadere din 1990, ceea ce a facut ca guvernul sa estimeze ca economia se va comprima in total cu pana la 6,5% anul acesta.

"Speram ca evolutia economiei in primul trimestru va fi cea mai slaba de anul acesta. Economia ar putea continua sa se comprime pana in al treilea trimestru inainte de o stabilizare", a declarat un economist.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, economia zonei euro s-a comprimat cu 4,6%, un ritm record, arata cifrele publicate astazi. Comisia Europeana a redus pe 4 mai perspectiva de incetinire a cresterii economice la 4% anul acesta si cu 0,1% in 2010.

Datele publicate miercuri au aratat ca economia Germaniei s-a comprimat in primul trimestru din 2009 cu o rata ajustata sezonier de 3,8%, cea mai puternica scadere a produsului intern brut (PIB) din ultimii 40 de ani, in timp ce in Austria, PIB-ul a scazut cu 2,85 in perioada analizata, fata de al patrulea trimestru din 2008, si cu 3,6% fata de aceeasi perioda a anului trecut.

Datele preliminare privind economia Ungariei arata o comprimare a acesteia cu o rata lunara de 2,3% si anuala de 5,8%, arata biroul central de statistica din Budapesta (KSH).

PIB-ul Frantei a scazut cu 1,2% in primul trimestru din 2009, dupa ce economia se comprimase cu 1,5% in ultimul trimestru din 2008, potrivit datelor revizuite, a anuntat vineri institutul de statistica (INSEE).

In Italia, datele preliminare au aratat o comprimare cu 2,4% a economiei fata de trimestrul anterior, cea mai puternica scadere din 1980, si cu o rata anuala de 5,9%, din cauza scaderii activitatii agricole, industriale si in sectorul serviciilor.

Datele publicate joi au aratat ca economia Spaniei s-a comprimat in aceeasi perioada cu 1,8%, marcand cea mai puternica rata de scadere a PIB-ului din ultimii 50 de ani.

Banca Mondiala a estimat ca economia zonei euro va scadea cu 2,7% in 2009, urmand sa creasca cu 0,9% in anul urmator. Noile estimari arata, de asemenea, o scadere a economiei globale cu 1,7% in 2009.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Trump cere Europei sa primeasca inapoi 800 de militanti islamisti