O propunere a lantului de magazine Metro de a fi parte dintr-o solutie pentru compania rivala Karstadt, aflata in dificultate, a creat neclaritati cu privire la posibilitatile ca firma-mama Arcandor sa primeasca ajutoare de stat, conform NewsIn.

Surse avizate au declarat duminica pentru Reuters ca Metro, al patrulea lant de magazine din lume, va putea purta negocieri cu guvernul german saptamana aceasta cu privire la un plan ce prevede crearea unui nou "German Department Store Inc".

Noua entitate urma sa fie alcatuita din lantul de magazine Kaufhof al Metro si din lantul de magazine Karstadt al Arcandor, care intentioneaza sa ceara ajutoare de stat in cursul acestei saptamani, in contextul in care face eforturi sa isi asigure finantarea pe termen lung.

In cadrul planului, Metro si proprietarii cladirilor unde sunt amplasate magazinele Karstadt detin fiecare aproape 50% din companie, dar alte surse au declarat luni pentru Reuters ca partile nu au discutat pana in prezent despre tranzactie.

Perspectivele acordarii unor ajutoare de stat pentru Arcandor au declansat critici ample din partea altor vanzatori cu amanuntul si politicieni, care au spus ca problemele Arcandor nu sunt cauzate de criza financiara, ceea ce reprezinta o conditie pentru alocarea fondurilor guvernamentale de salvare.

Stirea vine in contextul in care profitul operational raportat de Metro s-a injumatatit in primul trimestru al acestui an, grupul motivand scaderea prin deprecieri valutare si refuzand sa prezinte estimari detaliate pentru acest an.

Metro a cheltuit in primul trimestru 33 milioane euro pentru programul de restructurare Shape 2012, ce tinteste sa majoreze profiturile cu 1,5 miliarde euro pana in 2012 si sa reduca 15.000 locuri de munca.

Grupul este prezent in Romania prin Metro Cash & Carry. Compania s-a lansat oficial in Romania in luna octombrie a anului 1996, prin deschiderea primului centru de distributie din Bucuresti. In prezent, reteaua de magazine numara 24 de centre de distributie.