Analistii estimasera o scadere a produsului intern brut (PIB) cu 1,8% in perioada analizata, din cauza celei mai severe recesiuni care a afectat Spania din ulimii 50 de ani, arata datele institului national de statitsica, potrivit NewsIn.

Singura contributie pozitiva la evolutia PIB-ului a fost generata de cheltuielile publice puternice ale premierului socialist Jose Luis Rodriguez Zapatero.

Activitatea tuturor celorlalte sectoare s-a comprimat, dupa ce cererea interna a scazut cu 5,3% in urma dizolvarii a peste 100.000 de companii sau 7% din sectorul corporativ al Spaniei, in timp ce numarul somerilor a urcat la peste 4 milioane de persoane, sau 17%, cea mai mare rata a somajului din Uniunea Europeana (UE).

"Nu cred ca, in termeni anuali, am atins cel mai mic nivel posibil, desi incetinirea trimestriala s-ar putea tempera", a declarat un strateg.

Comisia Europeana se asteapta ca Spania sa fie ultimul dintre membrii UE care va iesi din recesiune, cel mai probabil in 2011, din cauza dependentei de sectorul constructiilor si creditelor.