Autoritatile de reglementare, care s-au intrunit pe 28-29 aprilie la Washington, au intrevazut "semne puternice ale unei incetiniri economice", in timp ce sistemul financiar global "este inca vulnerabil in fata unor socuri viitoare", titreaza Bloomberg, potrivit NewsIn.

Raportul arata ca oficialii Fed ar putea fi pregatiti sa implementeze planul din martie, ce prevede cumpararea de obligatiuni de 300 miliarde dolari, in cazul in care economia sau pietele financiare se deterioreaza in continuare. Unii dintre cei prezenti la intrunire au anuntat ca "suma ar putea fi crescuta la un moment dat pentru accelerarea revenirii cresterii economice", in contextul celei mai severe recesiuni din ultimii 50 de ani.

"Oficialii se refera la masuri aditionale pe care le au in vedere in cazul in care climatul economic se deterioreaza dintr-un motiv sau altul. Dar daca situatia se imbunatateste, acestia nu vor trebui sa ia alte masuri", a declarat un economist.

Cei 17 membrii ai consiliului de reglementare al Federal Reserve au estimat o comprimare si mai puternica a economiei americane, fata de previziunile din ianuarie, asteptand ca rata somajului sa ramana la 9% pana la finalul lui 2010.

Pe piata americana au existat insa semne ale unei temperari a recesiunii, in contextul cresterii increderii consumatorilor, productiei industriale si nu numai. De asemenea, productia fabricilor, minelor si companiilor energetice a scazut cu numai 0,5% luna trecuta, dupa o scadere cu 1,7% in martie, arata cifrele publicate de Federal Reserve saptamana trecuta.

Dar aceste date nu presupun neaparat ca autoritatile de reglementare mizeaza pe imbunatatiri continue, arata raportul de ieri.

Astfel, banca centrala americana se asteapta la o comprimare intre 1,3% si 2% a economiei in 2009, fata de estimarile din ianuarie care indicau o scadere a produsului intern brut (PIB) intre 0,5% si 1,3 anul acesta.

Anul acesta, rata somajului ar putea urca pana la 9,6%, fata de 8,5-8,8% estimat anterior.