Euro a atins o cotatie maxima in fata monedei americane de 1,4042 dolari si se tranzactiona cu 1,4036 dolari in jurul orei 20:15, ora Romaniei, potrivit datelor Reuters.

Indicele dolarului se apropie de o scadere cu 3,6% in aceasta saptamana, cea mai grava din martie. De la inceputul acestei luni, indicele a pierdut peste 5%, una din cele mai mari scaderi lunare din ultimii 25 de ani, informeaza NewsIn.

Ingrijorarile legate de ratingul suveran al Statelor Unite au aparut dupa ce Standard & Poor's a coborat, joi, la 'negativa' perspectiva calificativului Marii Britanii si au atras vanzari masive de actiuni si bonduri americane, care si-au revenit, insa, vineri.

Decizia legata de ratingul Marii Britanii au atras atentia asupra deficitelor in crestere ale Statelor Unite, alimentate de eforturile fara precedent ale Trezoreriei si Federal Reserve de a sustine sistemul financiar.

Decizia S&P "a deschis pentru dolar o foarte ingrijoratoare cutie a Pandorei", a avertizat Matthew Strauss, strategist valutar la RBC Capital Markets din Toronto, citat de Reuters. "Este mult prea devreme sa spunem daca aceasta este urmatoarea mare tema care va influenta evolutia dolarului SUA, dar scoate in evidenta riscul ca aceasta sa devina un subiect major", a adaugat el.

Dolarul a suferit presiuni mari in ultimele saptamani, in conditiile in care optimismul in crestere ca partea cea mai rea a crizei globale a trecut si-a lasat amprenta asupra sumelor plasate in active denominate in dolari.