"Volumul productiei de gaz, luand in considerare consumul real de pe piata, ar putea fi de 450 pana la 510 miliarde de metri cubi", a spus Ananenkov, potrivit agentiei ruse.

In 2008, Gazprom a produs 550 de miliarde de metri cubi de gaz, astfel ca o productie de 450 miliarde de metri cubi ar marca o scadere cu 18,2%, potrivit NewsIn.

Productia de gaz a companiei controlate de statul rus a scazut luna trecuta cu 28%, pana la cel mai redus nivel din ultimul deceniu, ca reactie a prabusirea consumului in Europa.

Analistii se asteapta la o revenire doar in a doua jumatate a acestui an, cand pretul gazelor ar urma sa coboare in linie cu cel al petrolului, a carui tendinta o urmeaza dupa o perioada de sase pana la noua luni.

Clientii cu probleme de lichiditati au intarziat achizitiile pana la momentul in care gazul va fi mai ieftin si s-au orientat spre combustibili alternativi.

Circa 80% din productia de gaz a Rusiei provine de la Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, care furnizeaza un sfert din necesarul de gaz al Europei.