Freddie Mac lanseaza obligatiuni ipotecare de circa 1 mld. dolari

Gigantul ipotecar Freddie Mac se asteapta sa vanda circa 1 miliard de obligatiuni comerciale ipotecare garantate de credite multifamiliare intr-o incercare de a stimula sectorul de apartamente, conform spuselor unei surse apropiate citate de Wall Street Journal.
Aceasta emisiunea de obligatiune reprezinta primele instrumente financiare garantate de catre o intreprindere sponsorizata de catre Guvernul american. De asemenea, va fi si cea mai mare emisiune de obligatiuni ipotecare din acest an.

Operatiunile vor fi intermediate de catre Deutsche Bank, potrivit sursei citate.

Participantii din piata afirma ca acesta este un semn pozitiv pentur domeniu si ofera perspective imbucuratoare pentru astfel de tranzactii din partea intreprinderilor sponsorizate de catre Guvern.

Sectorul complexelor de apartamente si de locuinte de tip condominiu este cel mai afectat din domeniul imobiliar.

Dezvoltatorii speculativi au construit turnuri cu locuinte de tip condominiu si apartamente la apogeul crizei imobiliare, in special in state ca Florida, Arizona, Nevada si California, aceste zone fiind cele mai neperformante tipuri de proprietate printre ipotecile comerciale.

Rata de neplata a imprumuturilor la apartamente a crescut pana la nivelul de 5,12% in luna aprilie, potrivit unor cercetari ale RBS.

Freddie Mac si Fannie Mae, care au fost nationalizate de catre Guvern in septembrie, au detinut imprumuturi multifamiliare negarantate in contabilitate. Prin transformarea acestora in obligatiuni tranzactionabile, Freedie va atrage capital pentru a investi in alte imprumuturi multifamiliare.

Miscarea realizata de Freddie Mac vine intr-o perioada in care Fannie Mae a inceput sa garanteze imprumuturile bancare pe care le detine in portofoliu, pe care, insa, nu le-a vandut investitorilor.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri