Investitiile in explorari petroliere si de gaze naturale ar putea scadea anul acesta cu 21%, sau aproximativ 100 miliarde dolari, din cauza crizei economice, a anuntat Agentia Internationala pentru Energie (AIE), potrivit Reuters.

De asemenea, agentia a mai anuntat ca se asteapta la o scadere cu pana la 3,5% a consumului mondial de energie electrica anul acesta, ceea ce ar reprezenta prima contractie dupa Al Doilea Razboi Mondial, potrivit NewsIn.

"Estimam ca bugetele mondiale pentru investitii in proiecte de explorare de petrol si gaze naturale se va reduce cu aproximativ 21%, fata de 2008", se spune in raportul AIE.

Reducerea investitiilor va afecta capacitatea numai prin intarzierea unor proiecte, astfel ca pe termen scurt cererea scazuta va duce, cel mai probabil, la o crestere a capacitatii de productie neutilizate sau de rezerva.

Insa daca tendinta actuala se va mentine, exista pericolul aparitiei unei lipse de capacitati si atingerii unui alt varf la preturile produselor energetice, o data cu redresarea economica.

"Cu cat mai rapid isi revine economia, cu atat este mai probabila realizarea unui astfel de scenariu", considera AIE.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cine sunt castigatorii si perdantii Acordului de la Paris