In primul trimestru din 2008, economia Ucrainei a crescut cu 6,3%.

"Produsul intern brut a scazut cu 14% in al patrulea trimestru din 2008. In primul trimestru din acest an, o scadere de circa 20% este asteptata", a spus Iuscenko, citat de NewsIn.

Saptamana trecuta, Iuscenko a estimat o scadere de 14% a economiei in primul trimestru. Datele oficiale privind aceasta perioada nu vor fi publicate pana in iulie. Oficiul de statistica al tarii mizeaza pe o scadere cu 8% a produsului intern brut.

Ucraina, a carei economie a crescut in medie cu 7% intre 2000 si 2007, a fost grav afectata de criza economica globala. Fondul Monetar International (FMI) a acordat un imprumut de 16,5 miliarde dolari in noiembrie 2008, pentru lupta impotriva efectelor crizei. Fondul estimeaza o scadere cu 8% a PIB-ului, in 2009.

Banca Mondiala estimeaza ca economia ucraineana va scadea cu 9% in acest an. Agentia de evaluare financiara Moody's a coborat in 12 mai, de la 'B1' la 'B2', ratingul pentru titluri de stat in valuta si in hrivne al Ucrainei, cu perspectiva 'negativa', invocand deteriorarea situatiei macroeconomice.