"Sectorul privat trebuie sa participe la capitalizarea bancilor. In caz contrar, sectorul public trebuie sa ia actiuni pentru recapitalizarea acestor institutii", a declarat oficialul in cadrul unui forum la Madrid, citat de NewsIn.

Almunia a mai spus ca sistemului financiar european inca ii lipseste transparenta. "Nu toate pierderile bancilor sunt cunoscute", a adaugat acesta.

Comisarul este de parere ca in Europa nu este nevoie de alte masuri de stimuli financiari, dar planurile desfasurate la ora actuala trebuie sa fie coordonate mai bine.

Autoritatile de reglementare din SUA au anuntat in mai ca 10 banci au nevoie de capital aditional de 74,6 miliarde dolari pentru a restabili increderea in sectorul bancar si pentru iesirea din recesiune.

Rezultatele testelor de stres au tras astfel o linie intre bancile cu o situatie financiara mai buna si cele care se confrunta cu probleme, indicand sumele de care acestea au nevoie pentru a-si stabiliza finantele.

Testele, organizate de banca centrala americana, Federal Reserve, au aratat ca 10 banci au nevoie de capital suplimentar pentru a face fata unor viitoare pierderi, daca recesiunea se va inrautati. Bank of America are nevoie de 33,9 miliarde dolari, in timp ce Citigroup are nevoie de 5,5 miliarde dolari.

De asemenea, Wells Fargo trebuie sa stranga 13,7 miliarde dolari, iar GMAC 11,5 miliarde dolari. Administratia Obama spera ca bancile sa umple aceste goluri din surse private, desi seful Fed, Ben Bernanke, a spus ca guvernul este pregatit sa ia masuri, daca va fi nevoie.