Grupul italian Eni a propus ministrilor din sectorul energetic, prezenti in cadrul summitului G8 de la Roma, crearea unei agentii internationale care sa previna fluctuatiile puternice ale petrolului, prin infiintarea unui “fond de stabilizare.
Organizatia ar trebui sa regrupeze tarile producatoare de petrol si sa acorde sprijin financiar, atunci cand preturile scad foarte mult. Propunerea a fost facuta in fata celor opt ministii din secotorul energetic, ce reprezinta Germania, Canada, Statele Unite, Franta, Marea Britanie, Italia, Japonia si Rusia, potrivit NewsIn.

Directorul general al companiei italiene, Paolo Scaroni, a spus ca agentia ar trebui sa administreze “un fond de stabilizare” care sa asigure un nivel minim de venituri pentru tarile producatoare, “atunci cand preturile scad foarte mult”.

Acesta nu a spus, insa, cum va fi finantat un astfel de fond. De asemenea, un astfel de fond ar putea administra stocurile de petrol si capacitatile de productie, in cazul unei cresteri rapide a productiei. Ideea a fost prezentata si Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), in martie.

Agentia Internationala pentru Energie (AIE) a revizuit in coborare estimarile privind cererea mondiala de petrol in 2009, prevazand cea mai mare coborare anuala din 1981, in contextul actualei crize financiare.

Organizatia internationala, ce reprezinta interesele statelor industrializate, a estimat ca cererea de petrol va atinge anul acesta 83,2 milioane de barili petrol/zi, in scadere cu 2,6 milioane barili petrol/zi fata de nivelul din 2008. In raportul sau din aprilie, AIE estimase ca cererea de petrol va scadea la 83,4 milioane barili petrol/zi.

Agentia explica revenirea asupra estimarilor prin "consumul mai slab decat se astepta, din mai multe regiuni", mai ales in China, Statele Unite, primul consumator energetic din lume, si in Rusia.

OPEC a anuntat in raportul lunar privind piata petrolului ca cererea va scadea cu 1,57 milioane barili/zi in 2009, la aproximativ 84,03 milioane barili/zi.

Pretul petrolului a atins un nivel record de aproape 150 dolari/baril in iulie 2008, pe fondul asteptarii unei cereri puternice pe piata statelor dezvoltate, pentru ca mai apoi sa scada sub 35 dolari/baril in decembrie, in contextul in care economia mondiala a fost cuprinsa de recesiune.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Cotatia barilului de petrol a crescut dupa anuntul mortii generalului