Piata globala de fuziuni si achizitii (M&A) a atins in luna aprilie cel mai slab nivel din ultimii cinci ani, in ciuda varfului atins in cea mai buna zi pentru M&A din 2009.
Valoarea totala a fuziunilor si achizitiilor s-a ridicat in luna aprilie la 113,4 miliarde de dolari, cel mai scazut nivel din septembrie 2004, releva datele Thomson Reuters. In primele patru luni din 2009, piata de M&A a suferit un declin de 35% in comparatie cu perioada similara din 2008, pana la 599,6 miliarde de dolari.

Astfel, daca in septembrie 2004 au fost anuntate 2.557 tranzactii, luna aprilie a anului in curs a consemnat 2.713 deal-uri.

Lista urmatoare ierarhizeaza cele mai mari 10 fuziuni si achizitii de pe plan mondial, in functie de volumul valoric, potrivit datelor Thomson Reuters, citate de presa internationala.

1. Cea mai mare tranzactie a fost achizitia Wyeth de catre Pfizer pentru 64,5 mld. dolari, facand ca primul trimestru din 2009 sa fie pentru industria pharma cel mai dinamic din ultimul deceniu, in termeni de fuziuni si achizitii.

2. A doua mare tranzactie incheiata in 2009 a fost preluarea Schering-Plough de catre Merck’s pentru 46 mld. de dolari.

3. Tranzactia prin care operatorul indian de telefonie mobila Bharti Airtel Ltd va fuziona cu grupul din Africa de Sud MTN ocupa locul trei, fiind evaluata la 23 miliarde de dolari.

4+5. Locurile patru si cinci sunt ocupate de nationalizarile Lloyds Banking Group si Royal Bank of Scotland. Cele doua banci au devenit in februarie companii publice, iar acoperirea datoriilor celor doua banci va costa guvernul 1.000 miliarde lire sterline.

6. Tranzactia din industria resurse naturale – Suncor/Petro-Canada (15 miliarde) - ocupa locul sase. Practic, Suncor Energy Inc, al doilea mare producator de titei din nisipuri petrolifere la nivel global, a cumparat Petro Canada pentru a castiga active in Marea Nordului.

7. Locul sapte este ocupat de deal-ul prin care Liberty Entertainment a preluat Direct TV – tranzactie evaluata la 14,5 miliarde de dolari.

8. Pozitia a opta este ocupata de tranzactia prin care distribuitorul de energie italian Enel a preluat o participatie de 25% in cadrul Endesa din Spania de la compania Acciona pentru suma de 11,1 mld. euro, preluand astfel controlul integral asupra celui mai mare producator de hidroenergie din Spania.

9. Tranzactia prin care grupul german RWE a cumparat diviziile de productie si livrare ale firmei olandeze Essent pentru aproape 12,4 miliarde de dolari. Preluarea pune capat unei perioade de stagnare in planurile de extindere ale RWE, dupa ce nu a reusit sa cumpere participatii in cadrul unor concurenti precum British Energy. Firma Essent, detinuta de autoritatile municipale si provinciale din Olanda, a generat in 2007 castiguri inainte de taxe si impozite de 1,5 miliarde euro, la fel ca si in 2006, pe fondul unor vanzari de 7,4 miliarde euro.

10. Nuon, una dintre cele mai mari companii de utilitati din Olanda, a preluat pentru 10,9 mld. dolari Vattenfall, companie germana din sectorul utilitatilor.

Top 10 tranzactii din 2009

Companie-tinta Cumparator
Valoarea tranzactiei (mld. dolari)
1.
Wyeth Pfizer 64,5
2. Schering-Plough Merck 46
3. MTN Bharti 23
4. Lloyd's Guvernul britanic 22,3
5. Royal Bank of Scotland Guvernul britanic 18,6
6. Petro-Canada Suncor Energy 18,2
7. Liberty Entertainment DirectTV 14,5
8. Endesa Enel 14,2
9. Essent RWE 12,4
10. Nuon Vattenfall 10,9

Sursa: Thomson Reuters;

Piata de M&A, in stare de inghet. Topul celor mai mari tranzactii din primul trimestru




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri