Noua perspectiva asupra economiei vine ca urmare a actiunii similare a bancii centrale a Japoniei de saptamana trecuta, aratand ca o revenire a cererii globale ar putea insemna ca scaderea cu 4% a produsului intern brut (PIB) din trimestrul trecut a marcat cea mai severa perioada a recesiunii.. potrivit NewsIn.

Dar guvernul priveste cu precautie estimarile guvernatorului bancii centrale, in timp ce a revizuit in coborare evaluarea privind piata muncii, intr-un raport lunar. Oficialii guvernului sunt de parere ca situatia de pe piata muncii este grava si se inrautateste rapid.

"In ceea ce priveste perspectiva pe termen scurt, care include inrautatirea situatiei de pe piata muncii, conditiile economice se vor mentine momentan", arata raportul.

In 2002, cand Japonia a iesit din ultima recesiune, guvernul a revizuit in urcare estimarile privind cresterea economica si a anuntat ca exista semne care indica spre o revenire a cresterii.

De asemenea, guvernul a revizuit in urcare si perspectiva asupra falimentelor si investitiilor publice, in contextul in care cresterea institutiilor declarate falimentare s-a temperat, iar pachetele de sprijinire a cheltuielilor au dus la marirea numarului de contracte pentru lucari publice.

Economia Japoniei s-a comprimat in primele trei luni din 2009 cu un ritm anual record de 15,2%, in contextul scaderii exporturilor si cheltuielilor consumatorilor si companiilor, marcand, cel mai probabil, cea mai severa perioada a recesiunii nipone.

Datele revizuite privind produsului intern brut (PIB) din al patrulea trimestru au aratat o scadere a acestuia cu 14,4%, arata statisticile oficiale. Per total, economia s-a comprimat cu 3,5% in anul fiscal incheiat pe 31 martie, cea mai severa scadere din 1955, cand datele au inceput sa fie colectate.

Exporturile au scazut fara precedent, cu 26% in trimestrul anterior, fortand companii precum Toyota sau Hitachi sa reduca productia, numarul angajatilor si sa micsoreze salariile.

De asemenea, PIB-ul a scazut cu 4% fata de trimestrul anterior, mult peste scaderea cu 1,6% inregistrata pe piata americana si cu 2,5% in Europa.

Cheltuielile consumatorilor au scazut cu 1,1%, in timp ce investitiile in afacero au scazut cu un record de 10,4%. Economistii sunt de parere ca grupurile vor continua sa reduca cheltuielile din cauza ca scaderea activitatii a dus la o diminuare a capacitatii fabricilor si munictorilor.