Ministrul a declarat ca Banca Japoniei pentru Cooperare Internationala (BJCI) va asigura aceste imprumuturi pentru ajutorarea companiilor mici care au afaceri in strainatate sa stranga lichiditati in moneda americana.

"Cred ca nevoile de finantare ale companiilor mici se ridica la aproximativ 3 miliarde dolari", a declarat Yosano in cadrul unei conferinte de presa.

In ciuda temperarii blocajelor de pe pietele financiare in ultimele luni, autoritatile de reglementare din Japonia sunt ingrijorate din cauza conditiilor de finantare a multor companii, anunta NewsIn.

De asemenea, guvernatorul bancii centrale, Masaaki Shirakawa, a spus luni ca banca va continua sa monitorizeze conditiile de finantare a companiilor.

Un sondaj al bancii condus luna trecuta a aratat ca grupurile nipone privesc conditiile de finantare ca fiind cele mai aspre din ultimii 10 ani.

BJCI, divizia internationala a bancii de stat Japan Finance Corp, va oferi imprumuturi pe cinci ani subsidiarelor din afara granitelor, ale companiilor japoneze.

Economia Japoniei s-a comprimat in primele trei luni din 2009 cu un ritm anual record de 15,2%, in contextul scaderii exporturilor si cheltuielilor consumatorilor si companiilor, marcand, cel mai probabil, cea mai severa perioada a recesiunii nipone.

Datele revizuite privind produsului intern brut (PIB) din al patrulea trimestru au aratat o scadere a acestuia cu 14,4%, arata statisticile oficiale. Per total, economia s-a comprimat cu 3,5% in anul fiscal incheiat pe 31 martie, cea mai severa scadere din 1955, cand datele au inceput sa fie colectate.

Exporturile au scazut fara precedent, cu 26% in trimestrul anterior, fortand companii precum Toyota sau Hitachi sa reduca productia, numarul angajatilor si sa micsoreze salariile.

De asemenea, PIB-ul a scazut cu 4% fata de trimestrul anterior, mult peste scaderea cu 1,6% inregistrata pe piata americana si cu 2,5% in Europa.