"Mita ar fi primit Noua Democratie (partidul conservator aflat la putere - n.r.) si PASOK (stanga, opozitie), dar chiar si guvernul in exercitiu", potrivit cotidianului german, care citeaza "un inscris depus chiar de Siemens la Tribunalul de mare instanta de la Munchen", informeaza NewsIn.

Michalis Christophorakos, director al Siemens Grecia intre 1996 si 2007, "ar fi incercat sa manipuleze alegerile din tara sa in favoarea Siemens". "Scopul era sa fie ales un politician grec care s-ar implica in favoarea intereselor Siemens", potrivit documentului citat de Süddeutsche Zeitung.

Un fost director financiar al ramurii telecomunicatii a grupului ar fi facut in asa fel incat Christophorakos sa dispuna de "banii necesari" in acest scop.

Justitia greaca a emis saptamana trecuta un mandat de arestare international impotriva fostului director Siemens, suspectat de dare de mita. Potrivit cotidianului german, mita se ridica in total la "circa 100 de milioane de euro".

Christophorakos nu se prezentase in fata judecatorului de instructie, iar avocatul sau a spus ca acesta se afla la Munchen din motive de sanatate. Fostul director s-ar afla "pe undeva pe langa Munchen (...) si nu isi foloseste telefonul mobil, de teama ca anchetatorii sa nu il gaseasca", afirma Süddeutsche, citand "un apropiat al lui Christophorakos".

Doi magistrati greci care instrumenteaza cazul s-au deplasat in octombrie in Germania pentru a-si continua ancheta.

Justitia elena suspecteaza Siemens si ca a finantat oameni politici locali pentru a obtine contracte cu operatorul grec de telecomunicatii OTE si pentru a-si asigura participarea la un sistem de securitate ultrasofisticat pentru Jocurile Olimpice de la Atena din august 2004.

Scandalul, care intervine in plina campanie pentru alegerile europene, risca sa afecteze si mai mult popularitatea conservatorilor aflati la guvernare, dar si pe a socialistilor.