Gruparea siita libaneza Hezbollah a purtat discutii cu FMI si Uniunea Europeana (UE) in contextul in care incearca sa asigure sprijin financiar pentru Liban, in cazul in care alianta pe care o conduce va castiga alegerile parlamentare de luna viitoare, scrie Financial Times.

Discutiile intre cele doua parti se desfasoara pe fondul ingrijorarilor puternice potrivit carora economia libaneza s-ar putea confrunta cu datorii mari, in cazul in care majoritatea parlamentara, pro-occidentala, ar pierde alegerile din 7 iunie.

Guvernul de la Beirut a beneficiat de sprijinul international acordat de statele din Golf si guvernele occidentale in actiunile sale de diminuare a puterii gruparii Hezbollah. Arabia Saudita a sprijinit puternic actiunile guvernului.

De pe urma victoriei Hezbollah si aliatilor sai ar beneficia si Iranul si Siria, state care sprijina miscarea. De asemenea, o astfel de victorie ar putea face ca Statele Unite si alti suporteri ai majoritatii parlamentare aflate acum la putere sa se razgandeasca in ceea ce priveste sprijinul economic acordat Libanului.

Oficialii de la Washington privesc Hezbollah drept o grupare terorista, in timp ce lumea araba considera gruparea o miscare de rezistenta impotriva Israelului.

Coalitia pro-occidentala care domina guvernul sustine ca isi poate mentine majoritatea parlamentara, dar cursa este stransa, iar un grup de candidati independenti ar putea decide cine va forma urmatorul guvern.

Ali Fayad, un candidat din partea Hezbollah, a avertizat asupra pedepsirii Libanului din punct de vedere economic, in cazul in care opozitia castiga alegerile. Acesta a declarat pentru cotidianul financiar ca ia in calcul toate riscurile economice si discuta planurile in acest sens cu oficialii UE si FMI.

UE a anuntat ca nu face distinctia intre Hezbollah si alte partide libaneze si va colabora cu orice guvern ales democratic. UE a acordat Libanului aproximativ 60 milioane euro anual.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
SUA: Ivanka Trump, posibil candidat pentru presedintia Bancii Mondiale