Banca austriaca Raiffeisen Zentralbank (RZB) a raportat o scadere cu 69% a profitului inainte de taxe din primul trimestru, in contextul cresterii provizioanelor pentru datorii neperformante pe piata nationala si din Europa emergenta.

Institutia bancara, care detine cel de-al doilea creditor de pe pietele emergente europene, Raiffeisen International, a anuntat printr-un comunicat o scadere la 68 milioane euro a profitului inainte de taxe, in contextul in care provizioanele pentru credite neperformante au urcat la 596 milioane dolari, de sase ori peste nivelul de acum un an, potrivit NewsIn.

Banca se astepta la o crestere a provizioanelor din datorii neperformante dupa ce Raiffeisen International a raportat, in urma cu doua saptamani, rezultatele financiare, dar RZB a crescut puternic, la 149 milioane euro, provizioanele pe piata interna.

La inceputul lunii aprilie, banca a primit o injectie de capital de 1,75 miliarde euro din partea guvernului austriac sub forma de capital participativ, o varianta fara drept de vot similara actiunilor preferentiale.

Raiffeisen International a raportat anterior o scadere cu 78% a profitului net din primul trimestru, din cauza provizioanelor pentru imprumuturi riscante care au crescut de aproape patru ori.

Profitul net din primele trei luni ale anului a scazut la 56 milioane euro, peste asteptarile analistilor, care se asteptau la un profit net de 50 milioane euro, avand in vedere ca analistii chestionati de Reuters estimau provizioane mai mari.

Banca este prezenta si in Romania prin Raiffeisen Bank, ce detine peste 500 de unitati in tara.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Strobl, CEO Raiffeisen: Dobanzile pentru IMM pot ramane jos inca un an