Comisia a propus constituirea a doua organisme la nivelul intregii Uniuni Europene (pan-UE) pentru corectarea a ceea ce numeste defecte de reglementare, anunta NewsIn.

Un consiliu european de risc sistemic, care ar cuprinde guvernatorii bancilor centrale si autoritati nationale de reglementare, ar urma sa monitorizeze orice riscuri ce ar putea aparea pe piata si sa actioneze inainte ca acestea sa ia proportii.

Planurile Comisiei Europene au in vedere formarea unei platforme generale a UE care sa raspunda la problemele pietei. Obiectivele UE au in vedere localizarea din timp a riscurilor si evitarea unor noi eforturi guvernamentale ce presupun injectarea a miliarde de euro in sistemul bancar.

Marea Britanie, cel mai mare centru bancar european, s-a aratat deja nemultumita de aceste planuri, temandu-se ca isi va pierde suveranitatea de reglementare in fata unor alte organisme centralizate.

Comisia a anuntat ca planurile sunt amibitioase si in acelasi timp realiste, dar are in vedere nu numai interesele statelor care fac parte din zona euro, ci si a celor care nu au adoptat moneda unica.

"Acum este momentul potrivit pentru a ajunge la un consens cu privire la supravegherea financiara si cred ca vom reusi", a declarat presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, in cadrul unei conferinte de presa.

Planurile Comisiei se bazeaza pe o schita inaintata de fostul guvernator al bancii centrale a Frantei, Jacques de Larosiere, si sunt sprijinite, in principiu, de liderii UE.