Datele revizuite arata ca in primul trimestru din 2009, PIB-ul Lituaniei a scazut cu 13,6%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, peste estimarile anterioare care indicau ca economia se va comprima cu 12,6%. In ultimul trimestru din 2008, PIB-ul a scazut cu 2,2%.

La nivel trimestrial, PIB-ul a scazut cu 10,5%, in timp ce datele preliminare aratau o scadere cu 9,5%. Oficiul de statistica a anuntat ca productia tuturor sectoarelor a scazut in primele trei luni ale anului. De asemenea, cheltuielile gospodariilor s-au redus cu o rata anuala de 15,1%, informeaza NewsIn.

Asemenea vecinilor sai, Estonia si Letonia, economia Lituaniei trece prin cea mai severa recesiune de dupa destramarea Uniunii Sovietice, din cauza crizei globale. Din aceasta cauza, oficialii letoni au fost nevoiti sa ceara ajutor finaciar din partea Fondului Monetar International (FMI).

"Exista semne ca recesiunea ar fi mai adanca decat a crezut anterior Ministerul Finantelor, institutia estimand o comprimare cu 10,5% a economiei", a declarat premierul Kubilius.

Kubilius crede ca Lituania va adopta moneda unica pana in 2011, acesta fiind cel mai optimist scenariu, dar se declara precaut in ceea ce priveste alte reduceri bugetare, necesare pentru temperarea deficitului, pentru ca nu doreste ca economia sa intre intr-un ciclu de incetinire puternica.