Economia Lituaniei s-a comprimat in primul trimestru peste asteptarile initiale, arata datele revizuite in timp ce premierul Andrius Kubilius estimeaza ca produsul intern brut (PIB) ar putea scadea in 2009, per total, cu pana la 15%, relateaza Reuters.
Datele revizuite arata ca in primul trimestru din 2009, PIB-ul Lituaniei a scazut cu 13,6%, fata de aceeasi perioada a anului trecut, peste estimarile anterioare care indicau ca economia se va comprima cu 12,6%. In ultimul trimestru din 2008, PIB-ul a scazut cu 2,2%.

La nivel trimestrial, PIB-ul a scazut cu 10,5%, in timp ce datele preliminare aratau o scadere cu 9,5%. Oficiul de statistica a anuntat ca productia tuturor sectoarelor a scazut in primele trei luni ale anului. De asemenea, cheltuielile gospodariilor s-au redus cu o rata anuala de 15,1%, informeaza NewsIn.

Asemenea vecinilor sai, Estonia si Letonia, economia Lituaniei trece prin cea mai severa recesiune de dupa destramarea Uniunii Sovietice, din cauza crizei globale. Din aceasta cauza, oficialii letoni au fost nevoiti sa ceara ajutor finaciar din partea Fondului Monetar International (FMI).

"Exista semne ca recesiunea ar fi mai adanca decat a crezut anterior Ministerul Finantelor, institutia estimand o comprimare cu 10,5% a economiei", a declarat premierul Kubilius.

Kubilius crede ca Lituania va adopta moneda unica pana in 2011, acesta fiind cel mai optimist scenariu, dar se declara precaut in ceea ce priveste alte reduceri bugetare, necesare pentru temperarea deficitului, pentru ca nu doreste ca economia sa intre intr-un ciclu de incetinire puternica.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri