Economia Indiei a crescut in primul trimestru cu 5,8% in termeni anuali, peste asteptari, pe fondul cheltuielilor guvernamentale si activitatii din sectorul constructiilor, au aratat datele publicate de institutul de statistica.

Economistii se asteptau ca cea de-a treia economie asiatica sa creasca cu 5% in cele trei luni incheiate pe 31 martie. Actiunile companiilor listate la bursa si rupia s-au apreciat pe fondul optimismului investitorilor, in contextul in care coborarea dobanzii cheie si pachetele de stimuli financiari care s-au ridicat la 7% din produsul intern brut (PIB) au protejat India fata de cea mai severa recesiune mondiala.

Ministrul finantelor Pranab Mukherjee a promis saptamana aceasta sa creasca cheltuielile pentru construirea de noi drumuri si porturi, in cadrul bugetului din iulie, potrivit NewsIn.

"Rata cresterii economice nu este suficient de puternica pentru a crea locuri de munca pentru toti. Trebuie luate multe masuri, care implica mai ales sporirea cheltuielilor bugetare. Cum vor fi finantate acestea, este adevarata problema", a declarat un economist.

Cresterea economica peste asteptari din primul trimestru, in linie cu evolutia PIB-ului din cele trei luni anterioare, marcheaza un alt semn ca cea mai grea perioada a recesiunii globale a fost depasita. Productia industriala din Japonia a urcat in aprilie pana la cel mai mare niveld in ultimii 56 de ani, in timp ce increderea consumatorilor britanici a crescut in mai pana la cel mai mare nivel din ultimul an.

"Cea mai dificila perioada prin care a trecut economia Indiei a trecut", a declarat un economist.

De asemenea, vanzarile auto si productia de ciment, electricitate si petrol se imbunatatesc. Vinzarile de masini au urcat in India cu 4,2% in aprilie, fata de aceeasi perioada a anului trecut, dupa ce crescusera cu 1% in martie. Productia de ciment a crescut cu 10,1% in martie, iar cea de electricitate cu 5,9%, potrivit datelor guvernamentale.
Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Datele a milioane de influenceri si celebritati, facute publice