In fata spectrului unei noi crize energetice, mentionat de Vladimir Putin, UE a promis sa examineze mijloacele prin care poate ajuta Ucraina sa isi plateasca facturile pentru gazul rusesc, informeaza AFP.
De mai bine de o saptamana, Moscova repeta ca exista amenintarea unei noi intreruperi a livrarilor sale catre Ucraina, dupa criza din ianuarie, care i-a privat pe europeni de gaz timp de doua saptamani. Desi UE isi primeste 80% din gazul pe care il importa din Rusia prin intermediul Ucrainei, avertismentele au ramas un timp fara reactii la Bruxellles.

Insa joi, seful guvernului italian Silvio Berlusconi, care se vrea un apropiat al lui Putin, a spus ca vrea sa sprijine la summitul european din 18-19 iunie cererea Moscovei ca Europa sa plateasca o parte din facturile de gaz ucrainene.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a recunoscut ca Putin i-a scris si i-a cerut sa "discute despre dificultatile la care se asteapta in platile viitoare ale Ucrainei si pentru a-i spune ca Ucraina a cerut ajutor pentru a finanta aceste plati".

Barroso a spus ca a "promis" ca va "ridica aceasta problema cu sefii de stat si de guvern" in iunie, pentru a "vedea ce se poate face". Totusi, el a spus ca este "dificil, daca nu chiar imposibil" ca Ucrainei sa i se acorde noi fonduri din bugetul european, apreciind ca aceasta problema tine "in special" de Kiev si Moscova.

Ucraina este, dintre toate tarile fost sovietice, cea de care UE este cea mai apropiata. UE ii acorda deja un important ajutor financiar Kievului, afectat de o criza economica si politica profunda si aflat sub supravegherea FMI, care i-a promis in noiembrie un imprumut de 16 miliarde dolari.

De la Moscova, Putin a afirmat ca dificultatile Ucrainei vor crea o situatie "exceptional de grava" si le-a cerut europenilor sa se asocieze Moscovei pentru a acorda un credit acestei tari. El a subliniat ca Ucraina are la dispozitie circa 10 zile - pana in 7 iunie - pentru a-si plati livrarile de gaz destinat consumului intern ucrainean si pentru a-si umple depozitele subterane pentru toamna.

Putin nu a precizat ce forma ar putea lua ajutorul UE, dar un membru al guvernului sau a vorbit despre un "pool international". O idee ce reaminteste de propunerea rusa de a gestiona reteua de tranzit ucraineana prin intermediul unui consortiu international, idee pe care ucrainenii au respins-o permament.

Potrivit Gazprom, compania ucraineana Naftogaz nu si-a putut plati ultimele facturi cu banii primiti in avans de la Moscova pentru taxele de tranzit platite de Rusia Ucrainei. Gazprom afirma ca a platit deja toate taxele de tranzit pentru 2009 si refuza sa plateasca mai mult.

In acest context, depozitele ucrainene, aproape golite la criza din ianuarie, nu au putut fi reumplute asa cum ar fi trebuit pentru toamna si iarna. De unde interesul UE de a se implica, potrivit Gazprom.

Berlusconi a spus ca este nevoie de cinci miliarde de dolari pentru a umple depozitele ucrainene, iar suma ar trebui impartita egal de Europa si Moscova.

Chiar daca intreruperea livrarilor pe timp de vara nu ar fi la fel de grava ca in ianuarie, un diplomat european a apreciat "absolut normal sa se vorbeasca despre acest subiect important la summitul european".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri