Iranul vrea sa lanseze o emisiune de obligatiuni de un miliard euro pentru finantarea proiectului de exploatare a gazelor naturale South Pars, a spus ministrul petrolului Gholamhossein Nozari, potrivit Reuters.

Iranul ocupa a doua pozitie la nivel mondial, dupa Rusia, in ceea ce priveste rezervele de gaze naturale, potrivit NewsIn.

Analistii spun ca Iranul are nevoie de mai multe investitii straine in sectorul gazelor naturale, insa o serie de sanctiuni din partea Organizatiei Natiunilor Unite (ONU) si SUA, din cauza unui program nuclear, afecteaza companiile energetice.

Aceasta initiativa, a celui de-al cincilea exportator mondial de petrol, este inedita in contextul in care Iranul a preferat sa nu apeleze in ultimii ani la imprumuturi in moneda straina.

"Cu aprobarea guvernului, vor fi emise obligatiuni in valoare de un miliard de euro, pentru a finanta dezvoltarea campului gazeifer South Pars", a precizat acesta.

Firma petroliera iraniana a estimat ca are nevoie anual de investitii de 25-30 miliarde dolari in sectorul iranian de petrol si gaze naturale. Insa companii energetice importante precum Royal Dutch Shell si Total au amanat sau chiar au renuntat la investitii in proiecte majore in Iran.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si