Saptamana trecuta, temerile din pietele financiare privind deficitul bugetar al SUA i-au facut pe investitori sa se intrebe daca interesul pentru titlurile de valoare emise de stat va scadea, potrivit NewsIn.

China este cel mai mare cumparator de obligatiuni emise de guvernul SUA si a inceput sa isi indrepte investitiile catre cumpararea de obligatiuni cu termen scurt de scadenta, semnaland ca se teme de o crestere a dobanzilor cheie, menita sa controleze inflatia, dupa ce economia va intra pe crestere.

In prima jumatate a anului fiscal 2009, care a inceput in 1 octombrie 2008, deficitul bugetar a atins nivelul record de 956,8 miliarde dolari, de peste trei ori mai mare decat in perioada echivalenta din anul fiscal precedent, in conditiile in care cheltuielile cu programele de salvare economica si financiara au cantarit greu.

Deficitul de aproape 1.000 de miliarde dolari din prima jumatate a anului fiscal este in linie cu unele prognoze ce indica o adancire a deficitului public din SUA la un nivel cuprins intre 1.600 si 2.000 de miliarde dolari in intregul an fiscal 2009, ceea ce ar depasi cu mult nivelul record din anul fiscal 2008, de 454,8 miliarde dolari.

De altfel, guvernul SUA mareste in prezent cheltuielile pentru infrastructura si a redus unele taxe, in cadrul programului de stimuli al administratiei Obama, in valoare de 787 miliarde dolari.