Elvetia, paradisul bancar al Europei, a intrat in recesiune dupa ce Produsul Intern Brut (PIB) s-a contractat cu 0,8% in primul trimestru, fata de perioada similara a anului trecut, conform datelor publicate de ministerul elvetian al economiei, noteaza AFP.
Elvetia, care inregistrase in ultimele trei luni ale anului 2008 o scadere de 0,3% a PIB-ului, intra astfel in recesiune, definita ca doua trimestre consecutive de crestere economica negativa.

Slabiciunea conjuncturala a Elvetiei este si mai marcanta pe plan anual, unde se observa o scadere de 2,4% a PIB-ului fata de perioada similara din 2008, a precizat Secretariatul de stat pentru economie (Seco), precizeaza NewsIn.

Reculul cresterii economice se situeaza in limitele superioare ale estimarilor analistilor, care mizasera pe o scadere intre 0,8% si 2% a PIB, conform agentiei financiare AWP.

"Impulsurile negative au venit mai ales din sectorul comertului exterior", a precizat Seco, unde s-a inregistrat o scadere de 5,4% a exporturilor realizate in primul trimestru al anului curent.

Guvernul Elvetiei si-a redus puternic estimarile de crestere economica pentru 2009 si prevede in prezent o scadere a produsului intern brut (PIB) cu 2,2% in acest an.

Cu toate acestea, pentru 2010, Elvetia prevede o crestere economica de 0,1%. Pana in prezent, SECO estima o crestere economica de 0,8% in 2009 si o noua crestere a PIB-ului in 2010.

Elvetienii dau reguli noi de remunerare a angajatilor din banci


Un sistem "bonus/malus" - prevazand reduceri salariale in cazul neindeplinirii obiectivelor
si bonusuri pentru rezultate bune - va fi introdus pentru toate bancile elvetiene, acestea fiind fortate sa ofere detalii privind politicile de remunerare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
OMS: În unele țări care au ridicat restricțiile crește cifra cazurilor COVID-19
Setari Cookie-uri