Productia de gaze naturale a Gazprom a scazut cu 34% fata de perioada similara a anului trecut. Datele publicate de ministerul rus al energiei mai arata ca productia de petrol a Rusiei a stagnat in mai, atingand un nivel similar celui din aprilie, de 9,8 milioane barili pe zi, in crestere cu 1% fata de luna mai 2008.

Aleksandr Ananenkov, vicepresedintele consiliului director al companiei, a spus recent ca Gazprom ar putea inregistra o scadere cu pana la 18% a productiei de gaze naturale in acest an.

In 2008, Gazprom a produs 550 de miliarde de metri cubi de gaz, astfel ca o productie de 450 miliarde de metri cubi ar marca o scadere cu 18,2%.
Productia de gaz a companiei controlate de statul rus a scazut luna trecuta cu 28%, pana la cel mai redus nivel din ultimul deceniu, ca reactie a prabusirea consumului in Europa.

Analistii se asteapta la o revenire doar in a doua jumatate a acestui an, cand pretul gazelor ar urma sa coboare in linie cu cel al petrolului, a carui tendinta o urmeaza dupa o perioada de sase pana la noua luni, scrie NewsIn

Clientii cu probleme de lichiditati au intarziat achizitiile pana la momentul in care gazul va fi mai ieftin si s-au orientat spre combustibili alternativi.
Circa 80% din productia de gaz a Rusiei provine de la Gazprom, cel mai mare producator mondial de gaze naturale, care furnizeaza un sfert din necesarul de gaz al Europei