Astfel, numarul somerilor a scazut cu 24.271, in contextul in care un plan de 8 miliarde euro implementat de guvern a creat mii de locuri de munca pe termen scurt, in sectorul constructiilor, informeaza NewsIn.

Cererile pentru ajutor de somaj au scazut in toate sectoarele, de la cel industrial la cel agricol, dupa ce companiile au inceput sa se pregateasca pentru sezonul turistic, in timp ce increderea consumatorilor si-a revenit dupa socurile generate de criza globala si colapsul pietei imobiliare interne.

Oficialii guvernului au anuntat ca este prematur sa creada ca numarul somerilor va continua sa scada, dar ritmul pierderii locurilor de munca s-a temperat, dupa un an in care aproximativ 50% dintre concedierile din UE au avut loc in Spania.

Astfel, numarul somerilor a ajuns in mai la 3,62 milioane persoane, fiind inca cel mai mare nivel atins de rata somajului in economiile din zona euro, inclusiv in Germania, unde numarul populatiei este dublu.

Rata somajului din Spania a urcat la 17,4% in primul triemstru, iar Comisia Europeana se asteapta ca aceasta sa ajunga la 20% anul viitor, in contextul in care toate semnele arata ca Spania ar fi ultilul stat din UE care va iesi din recesiune, cel mai probabil in 2011.

Numarul romanilor luati in evidenta primariilor spaniole este de circa 750.000. Dintre acestia, la 1 aprilie 2009 erau inregistrati 70.912 someri, respectiv 44.797 barbati si 26.115 femei.