Aviatia militara braziliana a descoperit resturile unui avion, in zona unde se presupune ca s-a prabusit luni un Airbus A 330 al companiei Air France cu 228 de persoane la bord, o catastrofa ale carei cauze raman inconjurate de mister, relateaza AFP.
Fragmente de mici dimensiuni ale unui avion au fost gasite in Atlantic la 650 de kilometri nord-est de insula braziliana Fernando de Norohna, printre care un scaun, a anuntat un purtator de cuvant brazilian, Jorge Amaral. Acesta a subliniat ca nu poate confirma ca este vorba despre avionul Air France atata timp cat nu se va gasi macar "o piesa cu un numar de serie sau de identificare".

Mai multe aparate braziliene participa, in comun cu Franta si alte tari, printre care Statele Unite si Spania, la cautarile in mijlocul Atlanticului, pentru a gasirea epavei zborului AF 447 Rio-Paris disparut in noaptea de duminica spre luni. Zona unde s-ar fi prabusit avionul, situata la circa 1.000 de kilometri de coastele Braziliei si la circa 2.000 de kilometri de coastele senegaleze, a fost delimitata cu ajutorul ultimelor mesaje tehnice emise de aparat, scrie NewsIn.

Pe de alta parte, pilotul unui zbor comercial brazilian al companiei TAM a declarat ca vazut fragmente si lumini portocalii pe suprafata oceanului, in timp ce se afla in spatiul aerian senegalez. Aceste informatii au fost apreciate drept "convergente cu ultima pozitie cunoscuta a aparatului A330", potrivit comandantului Christophe Prazuck, purtatorul de cuvant al armatei franceze.

Autoritatile franceze si braziliene s-au resemnat cu ideea ca nu se mai pot gasi supravietuitori. In asemenea circumstante, "nu se poate face nimic mai mult decat a plange pentru victime si a le sustine familiile", a declarat presedintele brazilian Luiz Inacio Lula Da Silva.

Compania Air France, afectata de cea mai grava catastrofa aeriana din lume de dupa accidentul unui Airbus A-300 American Airlines la New York in 2001 (265 de morti), a anuntat ca miercuri la Paris, la catedrala Notre Dame, se va organiza o slujba ecumenica in memoria victimelor.

Cei 228 de oameni care se aflau la bordul avionului erau originari din 32 de tari: 72 erau francezi, 59 brazilieni si 26 de germani, dar printre victime figureaza si o romanca.

Statele Unite "vor acorda toata asistenta necesara pentru a afla ce s-a intamplat", a declarat la randul sau presedintele american Barack Obama, pentru postul de televiziune francez I-Télé. "Aceasta veste ne-a frant inima, chiar daca nu stim exact ce s-a intamplat", a declarat presedintele american, care va merge in vizita in Franta sambata.

In lipsa epavei avionului si a cutiilor negre, cauzele accidentului raman necunoscute. Oficialii francezi au facut apel la prudenta in ceea ce priveste cauzele, dupa ce in prima faza un ministru de la Paris declarase ca aparatul a fost probabil lovit de fulger, intr-o zona periculoasa unde se intalesc mase de aer din cele doua emisfere, numita zona de convergenta intertropicala.

Avionul plecase de la Rio duminica la ora locala 19.00 (1.00, ora Romaniei) si urma sa aterizeze luni la ora 11.10 (12.10, ora Romaniei) pe aeroportul Roissy din apropiere de Paris.

Analiza datelor trimise automat de avion arata "o succesiune de zece mesaje tehnice" in jurul orei 5.15 ora Romaniei, ceea ce inseamna ca "mai multe sisteme" erau avariate, potrivit Air France.

Ministrul francez al transporturilor, Jean-Louis Borloo, a anuntat ca nu exclude "nicio ipoteza", nici chiar "pista terorista" exclusa luni, subliniind ca in acest stadiu al anchetei, niciun element pare sa sustina aceasta ipoteza.

Anchetatorii nu privilegiaza inca nicio ipoteza privind disparitia avionului Airbus A330 al Air France deasupra Atlanticului, care a fost precedata de o pana electrica generalizata, potrivit companiei, a declarat marti premierul francez Francois Fillon.

"Nicio ipoteza nu este privilegiata pentru moment", a declarat Fillon in Adunarea Nationala, camera inferioara a Parlamentului francez. "Singura noastra certitudine este ca nu a existat un SOS transmis de avion, ci alerte automate regulate timp de trei minute, care sugereaza ca toate sistemele" cedasera, potrivit premierului.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri