Produsul intern brut a urcat cu 0,4% in primele trei luni ale anului, dupa ce a scazut cu 0,6% in al patrulea trimestru, a anuntat biroul de statistica al tarii. Economistii mizau pe un declin de 0,2%, anunta NewsIn.

Actiunile s-au scumpit si dolarul australian s-a apreciat la un maxim al ultimelor opt luni, dupa ce datele au aratat ca economia australiana a crescut. Cresteri au mai fost raportate de China si India.

Cheltuielile de consum au urcat cu 0,6% in perioada analizata, ajutand astfel cu 0,3% cresterea PIB-ului, potrivit raportului relevat astazi. Cheltuielile bugetare au crescut la randul lor cu 0,3%, in timp ce exporturile au avansat cu 2,7%.

Totusi, o parte a economiei se mentine slaba. Investitiile in afaceri au scazut cu 6,1%, iar importurile cu 7%, din cauza unor companii precum Rio Tinto Group, care a redus cheltuielile si a concediat angajati.

Vanzarile auto au scazut cu 14,9% in mai, fata de aceeasi perioada a anului trecut, arata datele publicate de Camera Federala a Industriilor Auto.

Guvernul australian a implementat deja doua mari pachete de stimuli, in incercarea de a ajuta economia, iar banca centrala a redus dobanda cheie pentru sprijinirea cererii.