Economia Slovaciei inregistreaza prima comprimare anuala din 1993. Astfel, noul stat al zonei euro resimte un impact mult mai puternic decat se estima, in contextul actualei crize financiar.

In estimarile preliminare publicate la jumatatea lunii mai, biroul a mizat pe o scadere a Produsului Intern Brut (PIB) de 5,4%, dupa cresterea de 2,5% inregistrata in ultimul trimestru din 2008.

Economia slovaca, relativ scutita de efectele crizei pana la sfarsitul anului trecut, depinde de exportul de automobile si produse electronice, fabricate in general de companii straine ce au intrat pe piata slovaca in cursul deceniului trecut, potrivit NewsIn.

Momentan, Slovacia sufera de pe urma efectelor scaderii globale a cererii. Fost stat comunist, Slovacia a inregistrat o crestere economica de 10,4% in 2007 si de 6,4% in 2008. In fata crizei, guvernul slovac, condus de socialistul Robert Fico, a mizat pe reducerea cheltuielilor publice si pe introducerea unei prime de casare pentru dinamizarea industriei auto.

Banca Mondiala estimeaza ca economiile ex-comuniste ce fac parte din UE s-ar putea comprima cu circa 3% in 2009, in contextul in care criza afecteaza o regiune ce a inregistrat anterior cresteri importante, iar o revenire pe verde ar putea fi inregistrata pana la sfarsitul lui 2009.

Banca a avertizat de asemenea asupra unor riscuri, anuntand ca ar putea trece un timp indelungat pana cand investitorii vor avea din nou incredere in pietele financiare, revenirea exporturilor ar avea loc in mod gradual, iar recesiunea s-ar putea prelungi.