Circulara, ce va intra in vigoare la data de 1 ianuarie 2010, trebuie "construiasca un cadru in care sistemele de remunerare sa nu favorizeze activitatile ce ar putea destabiliza intregul sistem financiar", reiese dintr-un comunicat al autoritatii federale de supraveghere a pietelor financiare (Finma), anunta NewsIn.

"Remuneratiile variabile vor trebui calculate conform soliditatii rezultatelor economice si tinand cont in integralitate de costurile tuturor riscurilor asumate", a precizat Finma. Aceasta circulara nu va fi aplicata doar la nivel de directori, ci "pe intreg sectorul financiar".

Bonusurile vor fi controlate in mod special. "Oferirea de remuneratii variabile nu este indicata atat timp cat compania in cauza nu beneficiaza de succes din punct de vedere economic", a avertizat Finma.

Cea mai mare banca elvetiana, UBS AG, a fost grav afectata de criza si a trebuit sa fie salvata de guvern in 2008.

Guvernul supravegheaza atent grila de salarizare a bancii, ca parte a intelegerii de anul trecut. Banca a renuntat la primele destinate managerilor de top si si-a schimbat politica salariala, dupa ce a afisat pentru 2008 cele mai mari pierderi din istoria corporatista elvetiana.

UBS a fost aspru criticata pentru ca a marit salariile conducerii, imediat dupa ce a primit bani de la stat. Seful bancii a spus ca UBS va continua sa ofere salarii atractive, pentru pastrarea managerilor de varf.