Produsul intern brut (PIB) la nivel european a scazut cu 2,5% fata de al patrulea trimestru din 2008, in linie cu estimarile initiale, marcand cel mai abrupt declin din 1995, cand datele au inceput sa fie compilate, a anuntat biroul de statistica al Uniunii Europene (UE). Consumul gospodariilor a scazut cu 0,5%, in timp ce exporturile au scazut cu 8,1%, iar importurile cu 7,2%.

In acelasi timp, cheltuielile pentru investitii au scazut cu 4,2%, dupa ce scazusera anterior cu 4,3%.
In ciuda datelor din sectorul constructiilor care genereaza optimism pe piata in ceea ce priveste sfarsitul crizei, rata somajului la nivelul zonei euro a atins un nou record al ultimilor 10 ani, piata muncii reflectand severitatea recesiunii, din cauza disponibilizarilor in masa, anunta NewsIn.

Presedintele Bancii Centrale Europene (BCE) Jean-Claude Trichet, care declarase pe 7 mai ca exista pe piata semne de stabilizare economica, va anunta joi ultima perspectiva a bancii asupra economiei.

"Principalul motiv de ingrijorare este somajul. Daca acesta continua sa urce, perspectivele de revenire economica se limiteaza. De asemenea, teama de somaj va infrana cheltuielile", a declarat un economist.

Economia zonei euro s-a comprimat cu o rata anuala de 4,8% in primul trimestru, fata de 1,7% in cele trei luni anterioare. Datele preliminare ale biroului de statistica indicau o scadere cu 4,6% a PIB-ului.

Preturile la producator din zona euro au scazut in aprilie cu 4,6%, fata de aceeasi luna din 2008, un ritm record de scadere din 1981, cand datele au inceput sa fie contorizate.

BCE va furniza joi, de asemenea, si detaliile asupra strategiei sale de temperare a recesiunii, in contextul in care economia zonei euro s-ar comprima, cel mai probabil, cu 4% anul acesta si cu 0,1% in 2010.

Criza financiara, generata de colapsul pietei imobiliare americane din 2007, a dus la deprecieri de active de peste 1.480 miliarde si la o recesiune care a cuprins intregul mapomond.