Problemele Ucrainei din domeniul energetic ar putea duce la oprirea tranzitului de gaz in Europa inca de la sfarsitul lunii iunie, a spus premierul rus. "In discutia cu colegii europeni am atras atentia asupra acestei probleme si i-am rugat sa nu ii lase singuri fata in fata cu aceasta problema. Am avertizat din timp ca ar putea aparea un asemenea conflict, aceasta ar putea duce la sistarea completa a tranzitului la sfarsitul lunii iunie inceputul lunii iulie", a spus el, potrivit NewsIn.

Ucraina va fi nevoita sa sustraga gaz din sistemul de trazit, daca in vara nu va umple depozitele subterane cu combustibil. "As vrea sa atrag atentia ca daca depozitele subterane nu vor fi umplute, Ucraina va fi nevoita sa sustraga gaz din conducta", a spus el. "Va fi nevoita, chiar nu poate fi condamnata pentru aceasta", a subliniat el.

Rusia nu intentioneaza sa profite de problemele pe care le are Ucraina la efectuarea platilor pentru gaz, dar nici nu poate sa-l achite in locul Kievului, a mai spus Putin la conferinta de presa de la Helsinki, potrivit RIA Novosti. El a subliniat ca din cauza crizei, toate economiile lumii au de suferit. "De aceea, nu ar trebui sa ne bucuram de dificultatile Ucrainei cu efectuarea platilor pentru produsul primit de la noi. Dar nu putem sa platim tot noi pentru acesta", a spus el. Putin a subliniat ca la prima abatere de la efectuarea platilor, Gazprom are dreptul sa ceara plata in avans partii ucrainene. "Din moment ce nu vor fi efectuate platile in avans nu va fi nici gaz", a spus el. Putin a adaugat ca Gazprom va furniza exact cantitatea de gaz care va fi achitata.

De cateva saptamani deja, Moscova repeta ca exista amenintarea unei noi intreruperi a livrarilor sale catre Ucraina, dupa criza din ianuarie, care i-a privat pe europeni de gaz timp de doua saptamani. Potrivit Gazprom, compania ucraineana Naftogaz nu si-a putut plati ultimele facturi cu banii primiti in avans de la Moscova pentru taxele de tranzit platite de Rusia Ucrainei. Gazprom afirma ca a platit deja toate taxele de tranzit pentru 2009 si refuza sa plateasca mai mult. In acest context, depozitele ucrainene, aproape golite la criza din ianuarie, nu au putut fi reumplute asa cum ar fi trebuit pentru toamna si iarna. De unde interesul UE de a se implica, potrivit Gazprom.

Desi UE isi primeste 80% din gazul pe care il importa din Rusia prin intermediul Ucrainei, avertismentele au ramas un timp fara reactii la Bruxellles. Insa spre sfarsitul saptamanii trecute, seful guvernului italian Silvio Berlusconi, care se vrea un apropiat al lui Putin, a spus ca vrea sa sprijine la summitul european din 18-19 iunie cererea Moscovei ca Europa sa plateasca o parte din facturile de gaz ucrainene.

Vineri, presedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso a recunoscut ca Putin i-a scris si i-a cerut sa "discute despre dificultatile la care se asteapta in platile viitoare ale Ucrainei si pentru a-i spune ca Ucraina a cerut ajutor pentru a finanta aceste plati". Barroso a spus ca a "promis" ca va "ridica aceasta problema cu sefii de stat si de guvern" in iunie, pentru a "vedea ce se poate face". Totusi, el a spus ca este "dificil, daca nu chiar imposibil" ca Ucrainei sa i se acorde noi fonduri din bugetul european, apreciind ca aceasta problema tine "in special" de Kiev si Moscova.

Ucraina este, dintre toate tarile fost sovietice, cea de care UE este cea mai apropiata. UE ii acorda deja un important ajutor financiar Kievului, afectat de o criza economica si politica profunda si aflat sub supravegherea FMI, care i-a promis in noiembrie un imprumut de 16 miliarde de dolari.

Putin repetase si saptamana trecuta ca dificultatile Ucrainei vor crea o situatie "exceptional de grava" si le-a cerut europenilor sa se asocieze Moscovei pentru a acorda un credit acestei tari. El a subliniat ca Ucraina are la dispozitie pana in 7 iunie pentru a-si plati livrarile de gaz rusesc destinat consumului intern ucrainean si pentru a-si umple depozitele subterane pentru toamna.

Putin nu a precizat ce forma ar putea lua ajutorul UE, dar un membru al guvernului sau a vorbit despre un "pool international". O idee ce reaminteste de propunerea rusa de a gestiona reteua de tranzit ucraineana prin intermediul unui consortiu international, idee pe care ucrainenii au respins-o permament.

Potrivit lui Berlusconi, este nevoie de cinci miliarde de dolari pentru a umple depozitele ucrainene, iar suma ar trebui impartita egal de Europa si Moscova.

Chiar daca intreruperea livrarilor pe timp de vara nu ar fi la fel de grava ca in ianuarie, un diplomat european a apreciat "absolut normal sa se vorbeasca despre acest subiect important la summitul european". "A existat deja o alerta in urma cu doua-trei luni privindin capacitatea Ucrainei de a-si plati facturile, suntem intr-o stare de tensiune", a subliniat el. Totusi, diplomatul nu vede cum ar putea UE "sa dea bani Ucrainei fara nicio conditie".