Lukoil, din care grupul petrolier american ConocoPhilips detine o participatie de 20%, a raportat reducerea cheltuielilor operationale cu 35,4% in primul trimestru din 2009, la 1,23 miliarde dolari, fata de nivelul de 1,91 miliarde dolari inregistrat in perioada similara din 2008.

Costurile de extractie per baril de petrol au scazut in primul trimestru din 2009 cu aproximativ 20%, la 3,10 dolari pe baril de la nivelul de 3,86 dolari pe baril inregistrat in primul trimestru din 2008, anunta NewsIn.

"Rezultatele au fost bune, reducerea cheltuielilor reprezentand un lucru pozitiv, ce nu s-a datorat doar fluctuatiilor monetare", a declarat Lev Snykov, analist la VTBCapital, citat de Reuters.

Rivalul Rosneft, controlat de stat, a beneficiat de o reducere mai modesta a costurilor de productie in primul trimestru, care au scazut la 820 milioane dolari, fata de nivelul de 1,02 miliarde atins in primele trei luni din 2008.

Sectorul petrolier rus isi revine dupa un trimestru dezastruos, in care pretul la petrol a scazut foarte mult, insa autoritatile au mentinut politica de taxare conform cu datele din trimestrul precedent, cauzand pierderi unor giganti precum Lukoil sau Rosneft.

Vanzarile Lukoil in primele trei luni din 2009, excluzand accizele si tarifele pe export, s-au ridicat la 14,75 miliarde dolari, peste media analistilor chestionati de Reuters, ce mizau pe o performanta de 14,2 miliarde dolari.