Rata somajului din Franta a urcat in primele trei luni din 2009 la peste 9%, cel mai mare nivel din ultimii doi ani, ceea ce denota ca recesiunea globala a afectat rapid piata franceza a muncii, scrie AFP, citat de NewsIn.

Rata trimestriala a somajului a atins 9,1% in T1, arata datele publicate joi de institutul national de statistica, INSEE, conform Organizatiei Internationale a Muncii. Datele revizuite privind piata muncii din al patrulea trimestru al anului trecut arata ca rata somajului atinsese anterior 8%.

Cresterea de 1,1% la nivel trimestrial a marcat cea mai puternica ascensiune a ratei somajului din ultimii 13 ani, cand datele au inceput sa fie stranse.

"Cifrele publicate astazi sunt ingrijoratoare. Dar ar fi putut sa fie mult mai grav", a declarat un economist.

Rata somajului pentru Franta continentala a atins 8,7% in primul trimestru, fata de datele revizuite in jos din al patrulea trimestru, care arata un nivel al somajului de 7,6%.

Ministrul economiei, Christine Lagarde, a declarat ca nu intrevede prea curand un final al accentuarii somajului, dar a indicat ca piata muncii se confrunta cu si mai multe probleme in alte colturi ale lumii.

Astfel, rata somajului din Spania a atins 17,4% in primul trimestu, in timp ce in Marea Britanie aceasta s-a stabilizat la 7,1%.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din sec╚Ťiunea Interna╚Ťional »Citește și
Coronavirus | Stare de urgen╚Ť─â ├«n SUA
Setari Cookie-uri