Crizia economica din Letonia ar putea afecta si alte state din Europa de Est, iar comunitatea internationala ar trebui sa intervina in ajutorarea micului stat baltic, a declarat un oficial al bancii centrale din Polonia, citat de Reuters.

Letonia, stat al carei economie a fost afectata sever de criza globala, incearca sa evite o depreciere a latului leton care ar avea repercusiuni asupra bancilor suedeze expuse la regiune si ar starni alte ingrijorari cu privire la perspectiva regiunii, potrivit NewsIn.

"Exista riscul ca situatia din Letonia sa afecteze intreaga regiune", a declarat Dariusz Filar, membru al consiliului pentru politica monetara al bancii centrale din Polonia.

"Situatia atrage atentia ca este nevoie de un ajutor international puternic si nu numai la nivel intern", a mai spus acesta.

Filar este primul oficial al autoratatii pentru politica monetara din Polonia care a ridicat problema extinderii crizei letone. In urma comentariilor sale, zlotul polonez s-a depreciat cu 0,8%, potrivit unor traderi.

Agentia de evaluare financiara Fitch a declarat ca Letonia are nevoie sa ajunga la un acord cu Fondul Monetar International (FMI) si Uniunea Europeana (UE) pentru noi finantari menite sa protejeze moneda nationala.

Comisia Europeana a indemnat Letonia sa implementeze alte reduceri bugetare, in timp ce exista sanse mici ca guvernul de la Riga sa primeasca alte fonduri pentru temperarea crizei.

Economia Letoniei ar urma sa se comprime cu 18% anul acesta, iar rata somajului creste din ce in ce mai mult.

Tot vineri, premierul leton Valdis Dombrovskis a subliniat ca guvernul sau nu planuieste deprecierea latului leton, dupa ce stirile privind o astfel de situatie au cauzat ingrijorari pe pietele financiare.

In cazul in care ar fi luata o decizie de depreciere a monedei letone, tara ar putea sa modifice nivelul paritatii in cadrul ERM-2, anticamera zonei euro, sa extinda marja de fluctuatie de 1% sau pur si simplu sa renunte la cursul fixat si sa treaca la un curs valutar liber.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Scor final in meciul verii dintre bursa si banci: 8-2